Бюджетен популизъм в момента се случва не само в рамките

...
Бюджетен популизъм в момента се случва не само в рамките
Коментари Харесай

Икономист: средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат изхрачени по начин, който няма да доведе до икономически растеж

Бюджетен популизъм сега се случва освен в границите на акцията във тип на обещания, само че и като бюджетна политика. Пример за това са великденските надбавки за пенсионерите и по-голямото нарастване на пенсиите в този момент. Това сподели икономистът от ИПИ Адриан Николов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Той уточни, че липсва директна връзка сред средствата от еврофондовете, вложенията в районите и действителната конвергенция. „ Очевидно европейските фондове не оказват помощ на този стадий за доближаване на районите към средноевропейското равнище. Обратно - виждаме много ясна връзка сред частните вложения и новоотворените бизнеси с тази конвергенция. В този смисъл нямаме господ знае какви аргументи да чакаме, че ще има съществени позитивни резултати от приемането на Плана за възобновяване. Целта на цялата тази политика беше да се борим с резултатите от затварянията 2020 година ", разяснява Николов.

Икономистът Стоян Панчев счита, че средствата по Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат изхрачени по метод, който няма да докара до стопански напредък. „ Това, което ще би трябвало да създадем, с цел да ги получим, в доста случаи не е потребно за стопанската система ", съобщи той.

Ръстът на приходите, бързорастящото кредитиране и бюджетният недостиг са опасност за инфлационните процеси в страната, уточни икономистът.

Според него заплахата от повдигане на налози е действителна, в случай че дефицитът продължи да пораства. „ Дори да повишим налозите, не е несъмнено, че ще повишим събираемостта. Едно повишение на ставката може да докара до укриване ", предизвести Панчев.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР