Националният борд по туризъм предлага бюджета за реклама на туризма

...
Националният борд по туризъм предлага бюджета за реклама на туризма
Коментари Харесай

Предлагат 1% от приходите от туризма да се инвестират в национална реклама

Националният ръб по туризъм предлага бюджета за реклама на туризма да се образува на база 1% от приходите, които секторът и обвързваните с него промишлености генерират годишно в националната стопанска система. Аргументите, подкрепящи предлагането, бяха показани през днешния ден на Шестата годишна среща на борда.

По планирани данни приходите от туризъм за 2018 година ще надвишават 8 милиарда лева, като наклонността е за продължаващ растеж. До момента вложенията са доста по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на България като туристическа дестинация спрямо пазарите на прилежащите страни, съгласно представителите на сдружението.

„ Заложеният сега бюджет е извънредно непълен за дейно осъществяване на националния туристически маркетинг, несъразмерен на приходите и е доста по-малък от този на конкурентните туристически страни. Увеличаването на бюджета и пълномощията на министерството ще допринесат за възстановяване на услугите, предлагани в бранша, както и за одобряването на България като неповторима туристическа дестинация със съхранена природа и просвета “, сподели изпълнителният шеф на борда Полина Карастоянова.

Според зам.-председателя Мартин Захариев, макар че сега е настоящо да се приказва за стесняване на разноските за администрация, съответно за туристическия бранш е належащо да се направи противоположното – значимо е да се усили бюджетът на министерството и да се разшири екипът с експерти, които да могат да създадат дълготрайна, съвременна и съответна тактика за позициониране на България на международната туристическа карта.

Друга значима тематика, която беше разисквана на срещата, е евентуалната опция за нахлуване на международни хотелски вериги в 4 и 5 звездния сегмент в столицата и по българските курорти, както и опциите за достъп до финансиране. В последните две години София е на второ място в Европа по растеж на задгранични гости, сочат резултатите от показателя на Мастъркард „ Global Destination Cities Index “. Проучването включва 162 страни. Това е съществено съображение за навлизането на огромните хотелски вериги в София и курортите.

„ За първи път предходната година броят на посетителите на столица надвиши броя на жителите на града. Заедно с резултатите от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, този факт ни дава съображение за създаване на новата пазарна ниша в хотелиерския бранш. В момента в София са налице всички предпоставки това да се случи – преференциални полети, наличен престой, положителни заведения и забавна културна стратегия “, съобщи Мартин Захариев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР