Националната здравно-осигурителна каса е отказала лечение на светило в медицината.

...
Националната здравно-осигурителна каса е отказала лечение на светило в медицината.
Коментари Харесай

Скандал! НЗОК отказа на светило в медицината

Националната здравно-осигурителна каса е отказала лекуване на величие в медицината. За фрапиращия случай оповестиха околните напроф. Ваня Недкова-Коларова пред " Монитор ".

Проф. Недкова- Коларова е началник Катедра Педиатрия – МУ – Плевен, Началник клиника по Детски заболявания – УМБАЛ „ Д-р Г. Странски “ – Плевен, Републикански съветник по Педиатрия за Централна Северна България, Външен съветник на НЗОК за лекуване на деца в чужбина и Член на Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация.

Преди 1 година е диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неходжкинов Т-лимфом - ангиоимунобластен вид. След несполучливо лекуване у нас, децата на проф. Недкова-Коларова се свързват със експерти в Германия, които предлагат лекуване в Онкохематологичната клиника в Хановер. НЗОК обаче отхвърля да финансира лекуването на професорката, което принуждава околните й сами да стартират акция по събиране на средствата, нужни за излекуването й. За страдание, настъпили следващи затруднения от лекуването и все още тя е в Интензивно поделение в МНН Хановер.

" След отправена от нас молба за финансиране от НЗОК за продължение на лекуването й в МНН, Хановер, Германия, нейният случай бе прегледан от две комисии специалисти от НЗОК. За страдание, първата комисия по трансплантология, която бе формирана от трима члена, изрече мнение за ОТКАЗ от лекуване, като решението не бе единомислещо. Управителят на НЗОК не подписа това решение и върна случая за преразглеждане към Комисия от разширени, външни специалисти. Позицията на екпертите и в този случай не бе единомислеща, само че надви позицията на Националният съвет по онкохематология за ОТКАЗ от лекуване.

В мненията си членовете на комисията, изказали мнение за ОТКАЗ от лекуване, разказват, че лекуването може да бъде осъществено в България, без да показват съответни клинични данни за ефикастността и успеваемостта на провежданите в Онкохематологичните центрове в България сходни лекувания, както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.

Още повече ни учуди обстоятелството, че в претекстовете за отвод от НЗОК е взето мнението от двама от специалистите, от които единият е на непосредствено послушание на другия, което в целия свят е считано за неетично, заради заплахата за оказване на въздействие върху изявлението на мнение и взимането на решение.

В нашето обезсърчение, ние се обърнахме и към Министъра на опазването на здравето.

Междувременно клиничното положение на нашата майка се утежни. За да спасим нейният живот, ние събрахме нужната сума от 170 000 евро за започване на лекуването в клиниката в Германия, като използвахме нашите персонални спестявания и заеми от родственици, другари и финансови институции. За страдание, настъпиха следващи затруднения от лекуването и все още тя е в Интензивно поделение в МНН Хановер.Молим за Вашата помощ и за събирането на нужните финансови средства, с цел да може нашата майка още веднъж да се върне към своето предопределение – да лекува болните български деца и да образова бъдещите и сегашни български лекари. ", написаха нейните близки.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР