Националната научна фондация на САЩ информира, че ще обяви по

...
Националната научна фондация на САЩ информира, че ще обяви по
Коментари Харесай

Дали за пръв път ще видим черна дупка?

Националната научна фондация на Съединени американски щати осведоми, че ще разгласи по време на конференция „ революционен резултат " от плана Event Horizon Telescope (EHT).
Събитието ще се състои на 10 април в 9:00 часа във Вашингтон (16 часа българско време). В Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе и Токио са планувани едновременни конференции.
Какво ще бъде разкрито?Учените от EHT държат да покажат най-малко една фотография на черна дупка. Проектът е образуван преди седем години за директно наблюдаване на непосредствената сърцевина на черна дупка.
„ Това е визионерски план за снимане на първата фотография на черна дупка. Ние работим с над 200 души от целия свят ", съобщи шефът на плана, астрофизикът Шепърд Долман, по време на събитие през март. За да създадат това, учените свързват мрежи от сателитни чинии по целия свят.

Учените са се насочили към две чудовищни черни дупки:Стрелец А* - се намира на 26 000 светлинни години от Земята в центъра на нашата вселена Млечен път и е 4 милиона пъти по-голяма от масата на нашето Слънце.М87 - се намира на 54 милиона светлинни години от Земята в центъра на прилежащата вселена Дева, с маса 3,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.Какво може да ни разкрият фотосите?
Черните дупки се образуват, когато солидни звезди доближат края на виталния си цикъл. Чудовищните черни дупки от своя страна, са най-големият тип такива и се счита, че порастват, когато черните дупки, основани от свиващите се звезди, се сливат. При процеса се натрупва голямо количество материя.
Те са извънредно плътни и гравитационните им полета са толкоз мощни, че всмукват в себе си всичко, в това число звезди, планети, газ, прахуляк и светлина.Фактът, че черните дупки не разрешават светлината да премине през тях, ги прави сложни за наблюдаване. Така че учените вместо това търсят радиацията и материята, които обикалят с голяма скорост към края на хоризонта.

Тук може да наблюдавате едно от най-значимите астрономически събития в човешката история:

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР