Националната асоциация на доброволците набира лекари-доброволци, които при нужда да

...
Националната асоциация на доброволците набира лекари-доброволци, които при нужда да
Коментари Харесай

Набират се лекари-доброволци, които да помагат на бежанците от Украйна

Националната асоциация на доброволците набира лекари-доброволци, които при потребност да окажат помощ на бежанци, идващи от Украйна. Те би трябвало свободно да владеят украински или съветски и да са съгласни да работят на терен, да вземем за пример при посрещане на бежанци или в центрове за настаняване.

Вълна от съпричастност към украинските бежанци. След като в обществените мрежи се появиха десетки групи – стотици българи предложиха помощ. От превоз, през даване на дом, даряване на хранителни артикули и облекла, до предложение на работа. От Асоциацията на доброволците в България пък подеха акция за намиране на лекари-доброволци, които да оказват помощ на идващите у нас бежанци.
„ До момента имаме събрани кандидатури на над 70 души, които са декларирали, че имат подготвеност да оказват помощ и, които приказват съветски или украински език. Имаме и над 110 други доброволци, владеещи тези езици”, изясни в ефира на NovaNews Ясен Цветков, ръководител на Националната асоциация на доброволците.

Един от лекарите, които ще оказват помощ на нуждаещи се при потребност е доктор Олга Шпортко. Тя се мести в България още през 2015г, когато Русия нахлу в Украйна и се стигна до анексирането на полуостров Крим.

„ Имам близки в Украйна, аз съм от Харков. Имам родственици и в Киев. Всички са застрашени. Недопустимо е за цивилизован свят в 21 век. Бих желала хората да вземат отношение по този въпрос”, споделя тя.

Националната асоциация на доброволците търси доброволци, в допълнение към нейните структури, които да работят на терен, да вземем за пример при посрещане на бежанци или в центрове за настаняване. Асоциацията приготвя и лист на всички искащи да дават заслон на бежанци от Украйна, който ще бъде възложен на държавните органи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР