Национална компания Железопътна инфраструктура“ предприема първа стъпка, за да подобри

...
Национална компания Железопътна инфраструктура“ предприема първа стъпка, за да подобри
Коментари Харесай

НКЖИ иска да възстанови жп линията от Ямбол до турската граница

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ подхваща първа стъпка, с цел да усъвършенства граничния жп преход сред България и Турция. За задачата ще се изследват изгодите и разноските от възобновяване на жп линията Ямбол – Елхово, само че и продължението ѝ към Лесово и турската граница. Вече е стартирана социална поръчка за правене на прединвестиционно изследване, което би трябвало да проучва разнообразни разновидности за трасе.

Припомняме, че през ноември 2022 година министърът на превоза Христо Алексиев организира среща с генералния шеф на Турските държавни железници Хасан Пезюк. Тогава стана ясно, че двете страни ще работят за възобновяване на жп направлението, с цел да се облекчи трафикът през Свиленград – Капъкуле.

През септември, в изявление за Economic.bg, жп специалисти сигнализираха, че тапите по границите са постоянно събитие и че товарните влакове чакат с часове, с цел да преминат. Това пък от своя страна попречва транспорта на артикули. Има действителен риск страната ни да пропусне изгодите от стокообмена от Изток, защото предходната година Турция и Румъния се договориха за Ро-Ро терминал до пристанище Констанца.

От документите за стартираната от НКЖИ поръчка излиза наяве, че концепцията е жп линията да обслужва освен товарния, само че и пътническия трафик. След прединвестиционното изследване ще се изготви абстрактен и механически план, а едвам по-късно ще се подходи и към поръчка за бъдещо строителство.

Миналата година регионалният шеф на Ямбол Георги Чалъков разяснява, че планът най-вероятно ще коства над 118 млн. лева Крайната цена обаче ще стане ясна едвам откакто бъде направен и техническият план. Финансиране най-вероятно ще бъде обезпечено от Кохезионни фондове или по линия на Зелената договорка.
Какво е положението сега на направлението?
През 2002 година по жп линията Ямбол – Елхово са прекратени пътническите транспорти, а през 2009 година и товарните. Участъкът е спрян за постоянна употреба през 2011 година Предвид невъзможността да се обезпечи непрекъсната защита на трасето, при осъществявани периодически инспекции са установени голям брой обири, като към актуалният миг без осъществяване на капитални ремонтно-възстановителни действия не е допустимо придвижване на преносим железопътен състав след км 6+275. Няма настоящи данни за положението на постройките и оборудванията.

Към момента линията е със статут на маневрен регион и се води в Директива за птиците НКЖИ като „ Маневрен регион Ямбол-юг ”, не е електрифицирана и е в употреба до 6-ти километър за товарно придвижване и маневри, като скоростта е сред 25 и 40 км/ч.

След Елхово връзката с турската граница се къса, защото по направлението няма построена жп линия. Така съществуващата Ямбол – Елхово ще би трябвало да бъде удължена до Лесово и Турция.


Какво ще се проучва?
В рамките на прединвестиционното изследване би трябвало да бъдат прегледани най-малко 3 (три) разновидността на железопътна линия и втори железопътен граничен преход по направлението. Разглежданите разновидности би трябвало да са за еднопътна/двупътна железопътна линия I категория за смесено придвижване (пътническо и товарно) със следните планови скорости:
За скорост на придвижване 120 км/ч за пътническо придвижване и 80 км/ч за товарно движение;За скорост на придвижване 120 км/ч за пътническо придвижване и 100 км/ч за товарно движение;За скорост на придвижване 160 км/ч за пътническо придвижване и 120 км/ч за товарно придвижване.
За всеки един от разновидностите е належащо да има връзка със съществуващата гара Ямбол и при опция – връзка със съществуващата гара Елхово и обход на урбанизираната територия и създаване на нова гара Елхово югоизточно от града.

При създаване на разновидността за коловозно развиване в гарите да бъдат обособени най-малко 2 коловоза за обслужване на пътнически влакове и най-малко 2 коловози за обслужване на товарни влакове.

Вариантите би трябвало да включват нужните уреди за обслужване на жп линията, включително Гари, спирки, тунели, мостове, виадукти, тягови подстанции, съществени секционни постове, отбивки от настоящия път за разминаване и гаражни цели, изтеглителни коловози, както и здания и уреди, нужни за граничен и митнически надзор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР