Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела срещу три организации,

...
Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела срещу три организации,
Коментари Харесай

Фонд Култура завежда дело срещу организаторите на шоуто с драг кралици и други 2 дружества

Национален фонд " Култура " (НФК) завежда правосъдни каузи против три организации, които са получили финансиране с държавни средства по планове за просвета. Това излиза наяве от прессъобщение на ведомството, в което се прецизира, че делата са за " несъблюдение на подписани контракти и възобновяване на цялостните суми по тях ".

Под прицела на НФК попада и организацията " Сингъл степ ", която е фокусирана върху подкрепяне на младежи от ЛГБТИ+ общността. В края на март Министерството на културата назначи инспекция във връзка със събитие, проведено от предприятието и финансирано със средства от фонда.

Става въпрос за шоу с мил кралици, осъществено под формата на бинго. Събитието провокира известно неодобрение измежду избрани грпи от хора в обществените мрежи, в това число и на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която предизборно обвърза абсурда с поетия от партията ѝ ангажимент за " референдум против джендърите ". Организаторите на мил бингото дефинираха нападките като следващ опит на " политици и свързани групи да употребяват ЛГБТИ общността като изкупителна жертва ".

Те акцентират, че финансирането на сходни начинания е " новаторски способ за културно обогатяване " и споделят, че ще продължат да извършват утвърждения от НФК план, " спазвайки всички условия ".

От рекламата на шоуто във Фейсбук се схваща, че то е част от план с финансовата поддръжка на Фонд " Култура ", за която са отпуснати 77 046 лева за 2023 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации ". Сега обаче ведомството завежда дело против " Сингъл степ ", с което ще желае петцифрената сума да бъде възвърната.

В известието не се дават повече детайлности с изключение на тази, че дейностите се подхващат, откакто е била осъществена " надлежна инспекция по целесъобразността и законосъобразността на разходването на обществени средства ".

Фондът завежда правосъдни каузи по същите искания и против други две сдружения, като още веднъж не дава съответна причина за какво. Едно против организацията за модерно различно изкуство и просвета " 36 маймуни " за 87 890 лева и за 94 195 лева, както и друго против " Уан модърн “ ЕООД на стойност 14 612 лева.

В свое изказване от " 36 маймуни " разясняват, че досега нямат получен правосъден иск и не знаят какво тъкмо е открила " надлежната инспекция по целенасоченост " на НФК.

Те са получили само писмо от шефа на фонда Сава Драгунчев, в което, по думите им, той ги уведомява за нарушавания по отношение на интернационалната им копродукция „ 37 клечки кибрит “. Мониторинг е установил, че при оповестението на плана не е упоменато, че той се финансира от Националния фонд „ Култура “,като липсва и логота на ведомството.

" Дали „ нетагването “ на фонда в няколко къси изявления е закононарушението, поради което желаят да заведат дело против нашата организация и да спрат активността ѝ за няколко години, не можем да сме сигурни ", написа сдружението в своята позиция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР