НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду

...
НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду
Коментари Харесай

НАТО: Русия нарушава суверенитета на Молдова

НАТО чака контакти с новия президент на Молдова Мая Санду и има вяра, че Русия нарушава териториалната целокупност на тази страна, като разполага миротворци в Приднестровието. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на конференция след видеоконференция на външните министри на Алианса, представен от ТАСС.

" Молдова е сътрудник на НАТО и се веселя на опцията да се срещна с новия ѝ президент, който приветствам за избирането му. Виждаме по какъв начин Русия нарушава желанията на разнообразни държавни управления наоколо до алианса, като разполага войски, в това число в елементи от Грузия, на изток Украйна, в Молдова (в Приднестровието). Това е нарушаване на териториалната целокупност на Молдова и различен образец за това по какъв начин Русия постоянно нарушава интернационалното право ", аргументира се Столтенберг, съобщи News.bg.

Санду по-рано на конференция се разгласи за изтеглянето от Приднестровието на Оперативната група на съветските сили. Тя има намерение да разиска този въпрос с съветското управление. В същото време тя се разгласи за подмяна на съветските миротворци в Приднестровието с цивилна задача за наблюдаване под егидата на ОССЕ. Във вторник съветският външен министър Сергей Лавров на конференция след съвещание на Съвета на външните министри на страните, участващи в Организацията на Договора за групова сигурност (CFM), съобщи в онлайн формат, че Москва надали ще одобри изказването.

Руските миротворци би трябвало да останат в Приднестровието, до момента в който спорът не бъде организиран, споделя настоящият президент на Молдова Игор Додон, неофициалният водач на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова, съобщи ТАСС.

" Миротворческата интервенция в Днестър има интернационален мандат, в нея вземат участие освен руснаци. Там има и молдовци, както и поданици на Приднестровието и украинци ", съобщи президентът пред телевизия " Молдова 1 " във вторник. " Благодарение на тази задача няма кръвопролития. Тя би трябвало да остане, до момента в който бъде открито политическо решение на приднестровския спор ", акцентира Додон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР