Натиск над медиите, неадекватни политики към търсещите убежище и дискриминация

...
Натиск над медиите, неадекватни политики към търсещите убежище и дискриминация
Коментари Харесай

Елин Пелин, Асеновград и Виктор Николаев – какво видя "Амнести" през 2017-та в България

Натиск над медиите, несъответстващи политики към търсещите леговище и дискриминация на ромите - това са проблемите на България съгласно тазгодишния отчет за правата на индивида на " Амнести интернешънъл ".

Според доста известия граничната полиция е прибягвала към прекалено потребление на мощ и принудително връщане на бежанци и мигранти, в това число непридружени деца.

Организацията напомня случаите, в които локалните управляващи в Елин Пелин отхвърлиха да приютят семейство сирийски бежанци и другия, когато няколко локални общини отхвърлиха приема на двама непридружени малолетни.

Тя сочи още, че въпреки държавното управление е да приело Наредба за интеграцията на бежанците, ефикасни механизми по нея няма. А през септември кабинетът е лимитирал свободата на придвижване на записаните търсещи леговище.

По мигрантските квоти на Европейски Съюз България е приела единствено 50 души от 1302-та, за които е поела ангажимент, и не е взела нито един сириец, пребиваващ в Турция, по съглашението сред Анкара и Брюксел.

Мерките по отношение на малолетните мигранти са " несъответстващи ", дефинира " Амнести ". Те нямат достъп до превод, правна отбрана, психолическа и здравна помощ, нито до обучение или до характерната протекция, от която имат потребност, когато са сами.

 Елин Пелин, Асеновград и Виктор Николаев – какво видя
© Анелия Николова

Атмосферата на ксенофобия и непоносимост внезапно се е засилила, продължава " маргинализацията и дискриминирането против ромите ", а против " малцинствени групи, в това число турци и роми, продължава да се употребява речта на омразата и да се правят закононарушения от ненавист ", се споделя в отчета. Според текста ромите се изправят пред " систематични спънки " във всички области на живота – обучение, опазване на здравето и работа. Организацията напомня и " всеобщите антиромски демонстрации ", които дефинира като " проведени от " Патриотичния фронт " в Асеновград и Бяла след принудителен случай сред млади спортисти и няколко роми ".

" Заплахите, политическият напън и офанзивите против публицисти продължиха, забележителна част от медиите остават под строгия надзор на политически партии и локални олигарси ", отбелязва " Амнести интернешънъл ". " През октовмри вицепремиерът Валери Симеонов и депутатът Антон Тодоров обществено заплашиха телевизионния публицист Виктор Николаев с уволняване, в случай че не спре да проверява покупката на изтребители от държавното управление ", напомня организацията.

 Елин Пелин, Асеновград и Виктор Николаев – какво видя
© Цветелина Белутова, Капитал

Пропитите с ненавист политики способстваха за многочислени нарушавания на човешките права по света през 2017 година, обобщава " Амнести ".

" През цялата 2017 година милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с ненавист политики ", се показва в отчета, показан за първи път във Вашингтон. " Амнести " укорява " водачите на най-богатите страни " за метода им към мигрантската рецесия и отбелязва, че в актуалния свят не могат да се намерят същински международни ръководители, които биха могли да станат твърди бранители на спазването на човешките права ".

" Неприкрито изпълнената с ненавист стъпка на държавното управление на Съединени американски щати, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе звук за цяла година, през която провежданата от международните водачи политика на ненавист докара до извънредно рискови последствия ", съобщи генералният секретар на организацията Салил Шети.

Сред водачите на страните, в които правата на индивида са жестоко нарушавани, " Амнести " показва президентите на Съединени американски щати, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

" През 2018 година не можем да взимаме за даденост свободата да се събираме на митинги или да подлагаме на критика държавните управления си. Всъщност, изявлението на позиция става все по-опасно ", сподели още Шети.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР