Натали Точи, директор на Института за международни отношения в Рим,

...
Натали Точи, директор на Института за международни отношения в Рим,
Коментари Харесай

Коментар | Възходът и падението на геополитическата Европа

Натали Точи, шеф на Института за интернационалните връзки в Рим, в публикация за европейския " Политико "
Тъй като управлението на Европейския съюз навлиза в последната си обиколка преди изборите за Европейски парламент през юни 2024 година, си коства да се замислим върху световната роля на блока и поуките, които би трябвало да се извлекат от войните и рецесиите през миналите четири години.

И по този начин, на фона на упоритостта на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за " геополитическа комисия ", оповестена при започване на нейния мандат, по какъв начин в действителност се оправя световната Европа?

Нека стартираме с положителната вест: политиката на Европа по отношение на съветското навлизане в Украйна включваше всички детайли на сполучлива външна политика . Разбира се, това не значи, че Европа безусловно ще успее в задачите си или че Украйна ще завоюва своята екзистенциална борба за оцеляване против имперска Русия. В последна сметка Европа е решителен състезател, само че не е единственият, като Украйна, Русия, Съединените щати и до известна степен Китай играят основни функции в това уравнение. Но Европа е значима и една ефикасна европейска политика сигурно е належащо изискване за триумфа на Украйна.
Реклама
Тази ефикасна политика се опира на три стълба:

Първо, ясна визия: когато става въпрос за Украйна, Европа знае какво желае . Тя желае свободна, самостоятелна и демократична Украйна, вградена в европейския ред на сигурността, където се зачитат главните правила на интернационалното право - суверенитет и териториална целокупност. Тежка задача поради продължаващата инвазия на Русия, която желае да подчини страната, само че това е ясна, кардинална и поредна визия.

Второ - фактът, че Европейски Съюз остана единен в преследването на задачата си . Като се има поради обичайно разделящата роля на Русия във вътрешноевропейския спор и неравномерното отражение на войната в Европейски Съюз, това не беше предупреден извод.

Въпреки това разделянето постоянно е зад ъгъла и фактът, че словашкият министър председател Роберт Фицо в този момент се причисли към Виктор Орбан по този въпрос, е причина за безпокойствие. Завръщането на Доналд Туск отпред на Полша обаче надалеч надвишава тези неприятни вести и е източник на огромно утешение.
Реклама
И най-после - Европа употребява все по-впечатляващ набор от политически принадлежности на този фронт : от възходящия дял на военна и икономическа помощ за Киев до обособяване от Русия, когато става въпрос за енергетика; приемане на милиони украински бежанци и обновяване на разширението. Що се отнася до Украйна, Европейски Съюз стои единен зад визия и следва ясна тактика за постигането й.

Но с това положителните вести свършват . Сочена преди като пример на " интегрирания метод на Европейски Съюз към спорове и рецесии ", геополитическата Европа първо се разклати в Сахел (област в Африка - бел. ред.). Епидемията от преврати в района обезсмисли метода на блока и откакто Франция безусловно беше изгонена, Европейски Съюз не знае какво да прави.

След преврата в Нигер Европа застана зад Икономическата общественост на западноафриканските страни с концепцията за " африкански решения на африканските проблеми ". Но колкото и привлекателно да звучи този девиз, той мъчно прикрива обстоятелството, че когато става въпрос за Сахел, Европейски Съюз към този момент няма визия какво желае .

След това пристигна Кавказ, където по принцип Европа в началото знаеше какво желае. Никой не оспори териториалната целокупност на Азербайджан, включваща също Нагорни Карабах, само че всички се опълчиха на метода - посредством 10-месечна блокада и следващи военни дейности, и жигосаха етническото пречистване от Азербайджан на съвсем всичките 120 000 арменци в анклава. Европа се опълчва и на концепцията Баку да сътвори кулоар към неговия ексклав Нахичеван с военни средства - което нарушава суверенитета на Армения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР