Настояваме за реформи и повече яснота за миннодобивните предприятия. Това

...
Настояваме за реформи и повече яснота за миннодобивните предприятия. Това
Коментари Харесай

Константин Стаменов: Необходими са реформи и повече яснота за миннодобивните предприятия


Настояваме за промени и повече изясненост за миннодобивните предприятия. Това съобщи в предаването „ Преди всички “ на БНР Константин Стаменов, ръководител на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители /БФИЕК/. Стаменов акцентира, че е належащо доста положително обмисляне какво и по какъв начин ще се случи в бранша и това би трябвало да стане част от енергийната тактика.

Днес металурзите означават своя професионален празник.

„ Тези производства са енергиемки по своя темперамент. Това не значи, че не са енергийно ефикасни. Тази енергоемкост изисква постоянни цени на силата. За страдание, в електрическата енергия не се вижда такава непоклатимост, както в бранша при цветната металургия. За договорите за доставки от 1 януари имаме повишаване сред 15 и 20% на компонентата електрическа енергия. Очертават се много провокации в електрическата енергия. Имаме огромно повишаване и на излъчванията. В България над 40% от електропроизводството се прави във въглищни централи. Това е огромно предизвикателство в бранша, тъй като половината от производството идва от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, а там за момента не е решен казусът с изплащането на излъчванията “, разяснява Стаменов.

По думите му за „ Марица Изток 2 “ става непостижима задачата да оцелява при тези цени на квотите. За следващата година има прогнози, че квотите ще стигнат 39 евро, добави той.

„ Настояваме за промени в бранша и за повече изясненост – за миннодобивните предприятия и за самото произвеждане от въглища. Просто да се вадят едни пари от БЕХ и да се купят излъчвания, е краткосрочно решение. Ние желаеме да се откри дълготрайното решение, тъй че този бранш да може да съществува най-малко още 10 години “, съобщи ръководителят на БФИЕК. Той добави, че предприятията в Средногорието от дълго време чакат газификация и изрази вяра това да се случи до 1-2 години.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР