Настоящият хърватски член на тричленното босненско председателство Желко Комшич каза

...
Настоящият хърватски член на тричленното босненско председателство Желко Комшич каза
Коментари Харесай

Желко Комшич отново ще се кандидатира за член на председателството на Босна

Настоящият хърватски член на тричленното босненско председателство Желко Комшич сподели нощес, че на изборите през октомври ще се кандидатира за нов мандат в този най-голям орган на Босна, заяви организация Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

" Искам, би трябвало, да продължа напред, не мога да спра в този момент, “ сподели Комшич пред сараевската телевизия „ Фейс “ в отговор на въпроса дали още веднъж ще се кандидатира.

Той посочи, че ще бъде претендент на партията си Демократичен фронт и към този момент не знае дали ще бъде подсилен от някоя по-голяма партия.

Комшич до момента е бил избиран три пъти в председателството (президентството) на Босна като представител на хърватската етническа общественост в страната. Босненският изборен закон позволява два поредни мандата на държавния връх и в сходство с тази наредба той има право да се кандидатира още веднъж. Точно неговото избиране като член на босненското председателство беше мотив хърватски партии в Босна да упорстват за смяна на изборния закон, защото настояват, че Комшич е определен от босненските мюсюлмани, а не от хърватите, чиито ползи би трябвало той да съставлява.

Парламентарните избори в Босна са планувани за 2 октомври, а съгласно съществуващия закон в председателството на Босна се избират по един хърватин и един босненски мохамеданин от Мюсюлманско-хърватската федерация, както и един сърбин от Република сръбска.

След войната в Босна (1992-95 година), според изискванията на контрактуваното с посредничеството на Съединени американски щати Дейтънско спокойно съглашение, Босна беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число тричленното председателство, правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР