Настоящият административен ръководител на Районната прокуратура в Девня Невена Илиева

...
Настоящият административен ръководител на Районната прокуратура в Девня Невена Илиева
Коментари Харесай

Петима се борят за шеф на Районна прокуратура във Варна

Настоящият административен началник на Районната прокуратура в Девня Невена Илиева е измежду петимата претенденти за областен прокурор на Варна, откакто досегашният ѝ ръководител - Цветанка Гетова, бе освободена предварително от поста с решение на Висш съдебен съвет. Това излиза наяве от формалната интернет страница на висшия кадрови орган на правосъдната власт, където са оповестени биографиите, концепциите за ръководство и декларациите за имотното положение и произхода на средствата на участниците в състезанието.
Невена Илиева е приключила " Право " в Юридическия факултет на Технически университет - Варна. Дипломата ѝ за приблизително обучение е от СОУ " Стефан Караджа " - гр. Каварна. Владее британски език на положително равнище. През годините е взела участие в 8 семинара, свързани с професионалната ѝ активност и подготовка. Последователно е била правосъден претендент в Окръжен съд - Варна, следовател в Окръжна следствена работа - Варна, а от 01.04.2006 - прокурор в Районна прокуратура - Девня, която оглавява на 27.07.2016 година.

С жилищен заем и лични средства през 2007 година тя е закупила апартамент и част от дворно място във Варна. Разполага с доста дарени и наследствени парцели, в това число и с маслобойна, в родния си град Каварна. Изплаща жилищен и потребителски заем. Кара елементарна кола - " Сеат Ибиза ".

В концепцията си, чийто общ размер е 20 страници, тя споделя, че е взела мъчно решението да се кандидатира за областен прокурор на Варна. " Осъзнавам изцяло и обстоятелството, че аплайвам за длъжността административен началник на орган на правосъдната власт, друг от този, в който съм работила дълги години, само че смятам, че това ми дава един по-различен взор и опция да предложа разнообразни хрумвания за възстановяване работата в тази прокуратура ", написа Невена Илиева. Като съществена своя цел, в случай че бъде определена за административен началник на РП-Варна, тя си слага повишението на мотивацията на колектива, което съгласно нея неизбежно ще усъвършенства успеваемостта и индикаторите в работата. " Ще бъде осъществена цялостна инспекция и разбор на издадените заповеди от страна на административния началник на РП-Варна, посредством които е била проведена работата на прокуратурата до сегашния миг. В случай на нужда и установени проблеми активността ще бъде приведена в сходство с настоящо настоящите актове, издадени в прокуратурата и Висш съдебен съвет, регламентиращи прокурорската работа ", написа претендентът.

Сред претендентите за областен прокурор на Варна е и Владислав Томов, който бе номиниран за член на Висшия правосъден съвет от партия " Воля " на подсъдимия за рекет и побой над длъжностно лице Веселин Марешки. Този факт обаче е пропуснат от претендента в биографията му за пред кадровите органи. От нея излиза наяве, че Томов е кадър на прословутия Югозападен университет, само че не и къде е приключил междинното си обучение. Иначе професионалната му кариера стартира като правосъден претендент в Окръжен съд - Благоевград, минава през юрист в Националната електрическа компания, след което печели конкурс за младши прокурор в Районна прокуратура - Сандански, само че след това става юрист в Благоевград. От 2001-ва до сегашния миг е прокурор във Варненската районна прокуратура. В конкурсната документи е изтъкнал, че брачната половинка му също е прокурор в РП-Варна, а брат му - в Софийската градска прокуратура. Не излиза наяве по какъв метод роднините на претендента въздействат на неговата мотивация да оглави Варненската районна прокуратура, само че е реалност, че те са употребявани като аргумент в Раздел I - "Лична мотивация ", в управническата му идея.

От декларацията за имотното положение на прокурора Томов излиза наяве, че разполага с 3 жилището във Варна, 2 в Благоевград, вила с двор край Симитли, гараж и складови пространства. Притежава и два автомобила на стойност 53 хиляди лв., за които твърди, че са закупени със спестявания от заплати.

В концепцията си за ръководство на Районната прокуратура, чийто размер е 18 страници, Владислав Томов е изтъкнал, че е отработвал непрекъснато и преди всичко каузи и преписки с фактическа и правна трудност и понастоящем е прокурорът с най-дълъг стаж в РП-Варна, което съгласно него e значим отзив за заемане на управителния пост. Иначе концепцията му не свети със стратегически визии и тактически цели за решаването на насъбраните с годините проблеми и по-скоро може да се дефинира като бланкетна. В CV-то си Томов е написал, че владее британски език на положително равнище.

На другия полюс е концепцията, и освен, на прокурор Десислава Йотова от Районна прокуратура - Варна. Тя е единственият претендент, приключил " Право " в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", освен това с отличен семестриален триумф. 6.00 е оценката ѝ от държавния изпит по Наказателноправни науки. Възпитаник е на Националната Априловска гимназия в Габрово, владее три непознати езика, два от които на доста положително равнище, като зад тила си има куп образования и специализации в наказателноправния сектор. Десислава Йотова е била поредно правосъден претендент в Окръжен съд - Видин, юрист и прокурор в крайдунавския град. От 2012 година е прокурор в Районна прокуратура - Варна, на която редом бе и представител.

Разполага с 1/6 идеална част от апартамент в град Левски, която е получила по завещание след гибелта на нейния татко, както и аграрни земи по същата линия. Кара кола за 400 лв., която е закупила през 2007 година със спестявания от заплатите си. Изплаща потребителски заеми към две банки.

В концепцията си Десислава Йотова на първо време обосновава в диахрония своята персонална мотивация да оглави магистратурата. Основни юридически знания тя получава още като ученичка в Националната Априловска гимназия, където възприема правото най-много като полезност. В 12-годишния си прокурорски стаж тя непрестанно е полагала старания да поддържа високо равнище на правните си знания, доказателство за което са десетките курсове и специализации, които е минала. Изградила е положителни професионални връзки с оперативните органи на досъдебното произвеждане, както и със чиновниците на администрацията и правосъдните кореспонденти. " Никога не си разреших да слага длъжността си на фундамент и градих връзките си въз основата на човещина и съпричастност ", написа Десислава Йотова в управническата си идея, чийто общ размер е 42 страници. В нея тя прави акуратен, изчерпателен и сложен разбор на положението на Районната прокуратура във Варна, обрисува в елементи нейните постижения и проблеми, в това число и по повод използването на правосъдната процедура, както и целите, по които ще работи в кратковременен и дълготраен проект, в случай че бъде определена за административен началник. Интересен миг в концепцията на Десислава Йотова е и обосноваването на релацията " сграден фонд - професионална успеваемост на държавния обвинител ".

Като дълготраен представител на районното обвиняване тя е единственият претендент за поста, който си дава ясната сметка, че медиите могат да бъдат доста потребни в работата на органите на досъдебното произвеждане. Затова, в случай че оглави Районната прокуратура, тя ще изисква от бъдещия представител да поддържа близки настоятелен връзки с представителите на четвъртата власт и ще спомага за обогатяването на правната просвета на отрасловите кореспонденти. Това бе един от многото скъпи плюсове на Десислава Йотова в качеството ѝ на дълготраен представител на магистратурата. Неслучайно работилите с нея публицисти я дефинират като " юридическа енциклопедия ", само че и като доста стойностен човек с безспорни нравствени добродетели.

Сред претендентите за управителния пост е и Стамен Стаматов, приключил " Право " в Техническия университет във Варна, другояче ученик на Строителния колеж в града. Кариерата си в правоохранителните органи стартира като дознател в бранш " Икономическа полиция " при Министерство на вътрешните работи - Варна. След това печели конкурс за младши прокурор в РП-Добрич, а от 2014 година е част от магистратския състав на Районна прокуратура - Варна. Изтъква, че воден от блян към надграждане на професионалната си подготовка и персонални умения, е взел участие в редица обучителни семинари. Владее три непознати езика, два от които на доста положително равнище. На свое име има етаж от къща с двор в местността Свети Никола във Варна, както и наследствени ниви. Кара кола за 600 лв.. Не изплаща заеми. Концепцията му за ръководство на Районната прокуратура се разгръща в размер от 26 страници. За себе си написа, че има " неповторими преимущества " за административен началник, опирайки се на обстоятелството, че е бил полицейски чиновник и че има 8-годишен прокурорски стаж в Добрич и Варна. Използваните статистически данни в концепцията на Стаматов заемат превес над аналитичната ѝ част. Кандидатът единствено установи проблемите със сградния фонд, само че не обрисува пътища за тяхното решение в кратковременен и дълготраен проект.

Кандидатът за поста "районен прокурор на Варна " Марин Дочев Маринов е приключил компетентност " Право " във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Възпитаник е на езиковата гимназия " Ернст Телман " - гр. Ловеч. Владее чудесно немски език и още два непознати езика на доста положително равнище. Наследил е много ниви, гори и ливади в родния си край, както и къща с двор. През 2000 година е теглил заем от 18 хиляди лв., с цел да закупи ½ от апартамент във Варна с повърхност от 92 кв.м. С персонални средства си е купил лек автомобил " Фолксваген " на стойност 5 хиляди лв.. Изплаща огромен заем в размер на 116 хиляди лв.. Последователно е бил правосъден претендент в Окръжен съд - Ловеч, следовател в Окръжен следствен отдел - Варна, а от 2004 година е в състава на Районна прокуратура - Варна. Управленската му идея се разпростира в размер от 24 страници. В нея той отбелязва, че психоклиматът в магистратурата е " насъбран напрегнато ", което се дължало на конфликта на разнообразни характери и вид персони, както и от " възприятията за незаслужено и неравномерно натоварване от страна на работещите прокурори ". Последното отчасти обуславя персоналната му мотивация да оглави РП-Варна. Въпреки че не пести квалификации във връзка с "авторитарния " жанр на ръководство на предходното управление на прокуратурата, на стр. 23 в концепцията си той отбелязва, че " неоспорим плюс на предходното управление е основаната добра и стройна организация по следствието на делата ". Концепцията на Дочев също изобилства от копи-пейст статистически данни - за сметка на стратегическата визия за ръководството на прокуратурата, която въобще не се долавя в неговата разработка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР