Настоящите времена, изпълнени с предизвикателства, изискват от всеки бизнес още

...
Настоящите времена, изпълнени с предизвикателства, изискват от всеки бизнес още
Коментари Харесай

TBI Bank с рекордна тримесечна печалба

Настоящите времена, изпълнени с провокации, изискват от всеки бизнес още по-ясна визия, по-силни екипни старания и неизменим фокус върху клиентите. През последните години TBI Bank потвърди, че прави всичко това и резултатите са налице.

Консолидираните неодитирани финансови резултати на TBI Bank за първото тримесечие на 2022 година демонстрират рекордна чиста облага в историята на банката от 10.2 млн. евро – с 40% по-висока в съпоставяне със същия интервал предходната година.

През първите три месеца на 2022 година TBI продължи да дава своето решение „ Купи в този момент, заплати по-късно “ (BNPL) на нови сътрудници, в това число на компании от нови браншове като начин на живот и мода. Също по този начин банката стартира да предлага BNPL и на нов пазар – Гърция, и по този начин усили мрежата си от търговски местоположения, в които участва, до близо 15 000.

Същевременно, мобилното приложение за извършване на покупки TBI Buy продължава да уголемява мрежата си от сътрудници, с цел да дава от ден на ден опциите за новаторски и преференциални шопинг прекарвания за своите клиенти.

Като един от водачите в Югоизточна Европа във връзка с потребителското финансиране и BNPL, в първото тримесечие на 2022 година TBI Bank обслужи над четвърт милион заявки в България и Румъния и отпусна близо 120 хиляди заема. Така в интервала банката отпусна общо 154 млн. евро – с 40% повече в съпоставяне със същия интервал предходната година.

Забелязва се растеж както в ритейл бранша, по този начин и в този на дребните и междинни предприятия в Румъния и България, като активите на банката доближават 745 млн. евро (ръст от 5% в
сравенение с края на 2021 г.). Кредитното портфолио също бележи растеж и доближава 585 млн. евро в края на март 2022 – със 7% повече в сравнение с в края на 2021.

В първите три месеца на годината сумата на отпуснати потребителски заеми посредством другите канали в България – мобилно приложение, онлайн и офисна мрежа, нараства със 73% по отношение на същия интервал на 2021 година и способства доста за рекордния резултат. Благодарение на тези положителни бизнес резултати, приходите на банката нарастват до 36 млн. евро – най-вече заради растежа от 22% на чистия лихвен приход и растеж на приходите

от такси и комисиони. Taкa оперативната облага за първите три месеца на 2022 година достигa 29.3 млн. евро - с близо 34% растеж по отношение на предходната година.

Също по този начин депозитното портфолио на TBI Bank доближава 514 млн. евро в края на тримесечието, демонстрирайки здравословен напредък, който изпреварва междинните темпове за пазара.

В края на интервала банката има мощна и добре подсигурена позиция по отношение на капитала и ликвидността си. Коефициентът на финансова адекватност е на равнище от 21.4%, а коефициентът на ликвидно покритие – 433% (повече от 4 пъти над регулаторния лимит).

Дейностите на банката са подкрепени от непрекъснато подобряваща се дисциплинираност във връзка с ръководството на разноските (49% административни разноски към оперативни приходи). Това разрешава на възвръщаемостта на обслужваните заеми да доближи 25%, възвръщаемостта на активите – 5.5% и възвръщаемостта на капитала – 24.4%. Тези индикатори слагат за следващ път TBI Bank измежду най-рентабилните банки в Югоизточна Европа.

“Екипът на TBI още един път потвърди, че бизнес моделът ни е резистентен против турбуленциите на пазара. Тези рекордни резултати за тримесечието не ни изненадват, тъй като са плод на фокусираните ни старания във връзка с осъществяването на амбиционните ни проекти за BNPL и за потребителското финансиране. От началото на второто тримесечие към този момент работим интензивно и в Гърция, като екипът е мощно стимулиран и в очакване на първите ни резултати на най-новия за нас пазар “, споделя изпълнителният шеф на TBI Питър Барон.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР