Настоящето трябва да бъде освободено от миналото, а миналото да

...
Настоящето трябва да бъде освободено от миналото, а миналото да
Коментари Харесай

Да искаш да бъдеш щастлив, отричайки реалността е лош избор ♥ Д-р Етиен ЖАЛАНК

„ Настоящето би трябвало да бъде освободено от предишното, а предишното да не ангажира бъдещето. Запомнете, че „ нищо не пречи на щастието повече от загатна за него. ”

Да се изживее сегашното

Нашето схващане е нашият неприятен дух. То има потребност да бъде ръководено и командвано, в противоположен случай ще ни разхожда сред неразбираеми очаквания и подправени илюзии. От друга страна не можем да го упрекнем, тъй като това е неговото свойство да из-следва всички направления. Но то се нуждае от някаква предоставена задача, която непрестанно да го връща в сегашното.

Ето какво се пробвам да направя с моите пациенти, които живеят единствено с показа. Ролята ми се състои в това да ги обезверявам. Защото до момента в който има илюзии, не съществува действителен, достоверен живот. Ако в един миг се освободят от тях, евентуално биха могли да виждат, че действителността съществува и не е толкоз трагична, колкото мислят. Тя съставлява всичко това, което имаме да преживеем и не е нужно да недоволстваме. Тогава те ще схванат, че в случай че горещо са вярвали и са считали това за изискване да бъдат щастливи, това към този момент не е витално належащо за тях. Те няма да имат повече предпочитание да станат кинозвезда или майор в политехническото учебно заведение, с цел да се усещат щастливи.

Надеждата има брат-близнак, който съставлява още по-опасна психическа клопка: съжалението. Вместо да намерят заслон в лъчезарното на следващия ден, някои от нас остават затворени в предишното. Или пък съжаляват за минали моменти на благополучие, вместо да се радват, че са ги изживели и нещо още по-лошо – не престават да желаят нещо, което не са получили. Насочено към предишното, това предпочитание няма никакъв късмет да бъде задоволено в сегашното.

Не е неверно да се каже, че съжалението е постоянно, тъй като от него не се излиза. В подобен случай все едно живееш стегнат в халка, която непрестанно те дърпа обратно. Като образец могат да се посочат дамите, прекомерно гримирани, с цел да се подмладят. Недоизживели своята младост, те се стараят да я продължат. Предварително изгубена борба... Като се самозалъгват, такива дами се пробват да се отдалечат от своята зрялост и напреднала възраст. Да искаш да бъдеш благополучен, отричайки действителността, също е неприятен избор.

Най-лошото е, че хората добиват визия за щастието единствено вследствие на неналичия и премеждия, претърпени в предишното. Този парадайс се основава за реванш или отплата. С една дума, сегашното постоянно е освободено от предишното, а предишното не ангажира бъдещето. Иначе казано, щастието, след което тичаме, сигурно не е това, което понастоящем би ни удовлетворило най-вече. Едно оскъдно дете би могло цялостен живот да натрупа пари, само че не е наложително това да го направи благополучен възрастен в бъдеще. Следователно, не би трябвало да се доверяваме на фантазиите си за райско битие.

Разбира се, никой не може да ви отнеме щастието да мечтаете, в случай че това ви харесва. Но знайте, че е смешна работа: тъй като в случай че единствено за миг престанете да мечтаете, ще си счупите главата от конфликта с действителността. За себе си имам вяра в преимуществото да се живее с действителното, вместо с вяра или съжаления. Така човек не би могъл да падне от прекомерно високо, тъй като не се е отделял от земята.

Да се изживее сегашното:

• Надежда: да организираш дейностите си съгласно една избрана цел е добре, само че да се надяваш на несигурни чудеса, това е очакване на вятъра.

• Вместо да приемете с самообладание своята болежка и да мечтаете, подчинете духа си на сегашното.

• Съжаления: те съставляват връщане в предишното. С други думи, сегашното би трябвало да бъде освободено от предишното, а предишното да не ангажира бъдещето. Представите за един парадайс, който сте имали до в този момент, не са към този момент най-подходящи. Тогава за какво да тичаме напред? Уточнете още веднъж вашите проекти, съгласно смяната, настъпила у вас. И запомнете, че „ нищо не пречи на щастието повече от загатна за него ”.

Избрано от: „ Терапия на щастието “, Д-р Етиен Жаланк, изд. „ Здраве и благополучие ”, 1994
Снимка: youtube.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР