Настъпва нова фаза във войната: Русия ще се опита да

...
Настъпва нова фаза във войната: Русия ще се опита да
Коментари Харесай

Защо руската офанзива в Донбас вероятно ще се провали

Настъпва нова фаза във войната: Русия ще се опита да превземе и задържи елементи от Донбас, които към момента са под украински надзор.

Украинците наподобява одобряват съществено тази опасност. В източните райони на Донецк и Луганск локалните управляващи приканват доста общности да се изтеглят, отворени са филантропични коридори за цивилни, по които да заминат за по-безопасните региони на Украйна.

В североизточната Харковска област управляващите изтеглят градовете Барвенково и Лозовая. В Днепър кметът Борис Филатов заръча на дамите, децата и възрастните хора да изоставен.

" Ситуацията в Донбас последователно се нажежава и разбираме, че април ще бъде много парещ ", сподели неотдавна Филатов. " Затова имам голяма молба: Всеки, който има опция да напусне – преди всичко това се отнася за дамите, децата и възрастните хора, които не вземат участие в работата по поддържане на сериозната инфраструктура. "

Може ли Русия да провежда нова ужасяваща атака на изток? Последните сателитни фотоси, събрани и оценени от " Максар ", демонстрират 12-километров съветски боен ескорт, който минава на на изток от Харков.

В изявление по националната телевизия в събота Вадим Денисенко, консултант на министъра на вътрешните работи на Украйна, сподели, че градът е " обстрелван на практика през целия ден " и че се чака съветска атака в района от посоката на Изюм.

Военни специалисти и западни чиновници също спекулират, че генералите на Путин са подложени на напън да покаже резултати преди Деня на успеха (9 май).

Но нов разбор от Института за проучване of War (ISW), основан в Съединени американски щати мозъчен концерн, хвърля известно подозрение върху способността на Русия да концентрира силите, нужни за реализиране на огромни победи в Донбас.

" Руските военни ще се затруднят да провеждат огромни и боеспособни сили от механизираните елементи, които да работят в Донбас през идващите няколко месеца ", се показва в разбора. " Русия евентуално ще продължи да употребява съществено развалени и отчасти възобновени военни единици в офанзивните интервенции, които ще реализиран лимитирани победи, като ще заплатят висока цена ".

Военни анализатори и наблюдаващи настояват, че Русия може да изпита тежки проблеми в реорганизацията на силите, претърпели провали от украинските военни в Киевската област и изобщо в Северна Украйна.

Преди нашествието Русия бе разположила към 120 батальонни тактически групи по границите с Украйна. Според източник на Си Ен Ен от Европа към една четвърт от тези сили през днешния ден са " в действителност неработоспособни ". Представител от Пентагона на 8 април даде малко по-различна оценка - съветските сили разполагали с " под 85 % " от наличната си бойна мощност преди нашествието на 24 февруари.

Според ISW тези оценки от министерството на защитата на Съединени американски щати " несъзнателно преувеличават актуалните качества на съветската войска да се бори ". Институтът показва, че " десетките съветски батальонни тактически групи, които се отдръпнаха от региона на Киев, евентуално имат бойна мощност, която е единствено парченце от това ", с което хипотетично са разполагали.

" Руски елементи, които са се сражавали в Украйна, са понесли страшни вреди ", акцентират от ISW.
Командир с опит в Сирия
Вероятно по тази причина отпред на съветската войска е назначен военачалник Александър Дворников, командващият Южния боен окръг на Русия.

60-годишният Дворников беше първият пълководец на военните интервенции на Русия в Сирия, откакто Путин изпрати войски там през септември 2015 година, с цел да поддържа държавното управление на сирийския президент Башар ал Асад.

По време на командването на Дворников в Сирия от септември 2015 година до юни 2016 година съветската авиация поддържа войските на държавното управление, когато те обсадиха следения от бунтовниците град Алепо и бомбардираха гъсто обитаемоте квартали.

Градът падна в ръцете на сирийските държавни сили през декември 2016 година

От 2000 до 2003 година Дворников взе участие в продължителната умиротворителна акция на Русия в Северен Кавказ, в това число във Втората чеченска война, след която районната столица на Чечения Грозни бе оставена в руини.

Руските сили използваха сходен метод в някои елементи на Украйна, нанасяйки удари по жилищни здания в огромните градове и разрушавайки огромна част от украинския пристанищен град Мариупол.

Дворников има опит в провеждането на военни дейности в градски условия, за разлика от повече съветски командири и бойци.

Той беше почетен със званието " Герой на Руската федерация " от Кремъл през март 2016 година

Назначаването на нов основен пълководец, който да управлява съветската война в Украйна, наподобява е опит да се позволи различен проблем, който попречва съветските сили: неналичието на съгласуваност.

" Руснаците явно се пробват да разрешат един от проблемите, от който пострада първичната им инвазия, като създадат командващия Южния боен окръг военачалник Александър Дворников единствен командващ интервенциите в Украйна ", акцентират от ISW. " Това опростяване на съветската командна конструкция няма да може да реши всички проблеми на съветското командване ".

Според института съветските сили ще продължат да се затрудняват в установяването на съгласуванa и ефективнa връзка сред обособените военни единици в обозримото бъдеще.

Това обаче не значи, че идващите седмици ще бъдат лесни за украинските сили на изток. ISW изяснява, че съветските военни " въпреки всичко евентуално ще реализиран триумфи и може или да пленят, или да изтощят украинските сили задоволително, че да си подсигурят огромна част от Донецка и Луганска област, само че е също толкоз евентуално тези съветски офанзиви да доближат кулминационната точка си, преди да бъдат реализирани поставените цели ".

В изявлението си в неделя съветникът на украинския президент Михаил Подоляк означи, че Украйна е готова за интензивни борби.

" Украйна е подготвена за огромни борби ", увери той. " Украйна би трябвало да ги завоюва, изключително в Донбас. И по-късно Украйна ще получи по-мощна позиция за договаряния, от която може да диктува избрани условия. След това президентите (на Украйна и Русия) ще се срещнат. Това може да отнеме две или три седмици. "

През идващите седмици ще разберем какъв брой оптимистичен е този сюжет. И дали Путин не е пропуснал моментът да договаря в този момент преди да бъде заставен да одобри горчиви отстъпки.

---

Коментарът на Нейтън Ходж е оповестен в Си Ен Ен. Заглавието и преводът са на Клуб Z.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР