Настъпление по всички фронтове - в икономиката, образованието и религията.

...
Настъпление по всички фронтове - в икономиката, образованието и религията.
Коментари Харесай

Османски Балкани, това иска Ердоган

Настъпление по всички фронтове - в стопанската система, образованието и религията. Турция не пести средства за разширение на въздействието си на Балканите. Албания играе основна роля в " неоосманската външна политика ” на Ердоган.
В средата на октомври Европейският съюз (ЕС) блокира започването на договаряния за участие с Албания и Северна Македония. Според анализатори, ветото на френския президент Еманюел Макрон ще сътвори вакуум в Тирана и Скопие, който страни като Русия, Китай и Турция ще се опитат да запълнят. Борбата за въздействие в страните от Западните Балкани не е от през вчерашния ден, само че в последно време се вижда една нова динамичност, която решението на Европейски Съюз може единствено да укрепи.
Дългата ръка на Ердоган
В края на октомври Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия с водения от Русия Евразийски стопански съюз. През 2018 година пък стана ясно, че заемът в размер на 1,3 милиарда, който Черна гора взе от Китай за създаване на автомагистрала в страната, може да докара страната до финансов колапс, а публично-частното партньорство с китайска компания, което Подгорица обмисля за завършването ѝ, би означавало нови отговорности. Предстои да забележим какви ходове ще подхващат Скопие и Тирана в този момент. Една страна към този момент влага съществено освен в икономическото, само че и в културното си въздействие в двете страни.
" Паркът на демокрацията "
Паркът се намира в Тирана и беше приключен на 15 юли 2019 година. На този ден стотици поданици на албанската столица отидоха на тържественото разкриване, развявайки албански и турски знамена. На възпоменателна плоча от черен гранит са изписани имената на 251 души, изгубили живота си по време на опита за прелом в Турция на 15 юли 2016 година. До нея се стига по алея от 251 дънери на дървета, докарани особено от Турция.
" Паркът на демокрацията ” е финансиран от Турската организация за съдействие и съгласуваност (TİKA). Тя е основана през 1992 година. Целта на организацията е да обезпечава поддръжка за разрастващите се страни. Първоначалният фокус е върху страните с тюркско население в Централна Азия. В интервала 2002-2012 година обаче координационните офиси на организацията нарастват от 12 на 33, а активността се уголемява в Близкия изток, Африка и на Балканите. Нови офиси са отворени в Тирана, Скопие, Прищина, Подгорица, Сараево и Белград.
Културна експанзия или взаимност?
Според албанския политолог Енри Хиде, Албания играе основна роля в " неоосманската външна политика ” на Турция. По мотив всеобщото изкупуване на образователни заведения в страната от турски фондации, едно албанско частно учебно заведение излезе с прессъобщение, в което дефинира това държание на Анкара като “културна експанзия ”.
Нараства и турското присъединяване в разнообразни културни и религиозни планове. Един от тях е най-голямата джамия на Балканите, която се построява в центъра на Тирана. Тя е финансирана напълно от " Дианет ” - Турската дирекция по религиозните въпроси.
Присъствието на Турция в образованието е очевидно и не е от през вчерашния ден. През 2018 година турската държавна фондация „ Маариф “ закупи Нюйоркския университет в Тирана и дъщерните му учебно заведение и детска градина. В тях се образоват общо над 1000 деца и младежи. Тази година церемонията на абитуриентите в университета включваше особено обръщение от президента Ердоган. През тази година фондацията откри учебно заведение в град Елбасан и голяма детска градина в Тирана с 2 000 квадратни метра повърхност.
Войната против Гюлен
Както медиите в Турция означават, фондацията „ Маариф “ е основана за да размени „ обвързваните с тероризъм учебни заведения в чужбина “, с което се визират образователните заведения, свързани с живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. Училищата, финансирани от неговото придвижване, датират още от деветдесетте години на предишния век. Сред тях е и първият частен лицей в Тирана, основаван през 1993 година по време на президента Тургут Йозал.
Албанският хайлайф праща децата си да учат там поради качественото обучение, споделя журналистът Ермир Ходжа пред " Балкан Инсайт “. Сега Ердоган разгласи война на тези институции. Според ръководителя на „ Маариф “, към февруари 2019 година 191 от учебните заведения, свързани с Гюлен, към този момент са под контрола на фондацията, която е подчинена на турското Министерство на образованието. Затова Ермир Ходжа счита, че активността на „ Маариф ” не е единствено просветителна, само че и политическа.
Турският президент упорства Албания да закрие учебните заведения, които те считат за свързани с Гюлен. Отговорът от албанска страна е, че не виждат съображение да затварят лицензирани образователни заведения, които работят от години в Албания, и за които няма никакви данни, че съставляват опасност за страната. Не е ясно обаче, докога държавното управление в Тирана ще пренебрегва настояванията на Анкара и дали няма скоро и тези образователни заведения да бъдат сменени от такива, финансирани от " Маариф ".
* Анализ на " Deutsche Welle "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР