Наследникът на телекопа Хъбъл“, новият голям и най-мощен космически телескоп

...
Наследникът на телекопа Хъбъл“, новият голям и най-мощен космически телескоп
Коментари Харесай

Камерата на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на NASA търси най-старите звезди във Вселената

Наследникът на телекопа „ Хъбъл “, новият огромен и най-мощен галактически телескоп „ Джеймс Уеб “ на NASA , който бе изведен в орбита в края на 2021 година, ще събира данни за първите зародили звезди и галактики във Вселената въз основа на тяхното лъчение. Инженерите от софтуерния център (ATC) на компанията „ Локхийд Мартин “ проектираха, сглобиха и тестваха камерата NIRCam, част от „ Джеймс Уеб “, който ще измине 1,609 344 км в космоса.

NIRCam „ вижда “ в инфрачервения набор и може да мери дължина на светлинната вълна от 0,6 до 5 микрона. „ Проектът за „ Джеймс Уеб “ е разработван 20 години и е начало на нов стадий на оптични благоприятни условия “, съобщи Малкъм Фери, програмен инженер на плана в „ Локхийд Мартин “. За 60 години центърът е създал и осъществил сполучливо над 118 оптични уреди за научни, търговски и военни летателни задачи.

Екипът на „ Локхийд Мартин “ създава криогенна оптика, която разрешава на камерата да стои устойчиво при доста ниски температури от порядъка на -233 градуса по Целзий, по-ниски от измерените даже на Антарктида.

Първата задача на телескопа ще бъде за 6 месеца, когато той ще разтваря своите 18 шестоъгълни огледала със златно покритие и диаметър от 6,4 м, и ще се разпростира, дружно със своя сходен на тенис корт безоблачен щит. След това всички детайли на телескопа ще бъдат охладени и калибрирани.

Същевременно NIRCam ще извършва значима задача, като изпраща фотоси, демонстриращи вярното позициониране на шестоъгълните детайли. Разбира се, фотосите няма да са подобаващи за Инстаграм, само че ще са от основно значение за това дали огледалата работят, когато телескопът влезе в режим на научно проучване.

„ 18-те сегмента имат способността да се движат в разнообразни посоки и да трансформират изкривяванията си, като това усилва опциите за контролиране на огледалата “, съобщи Алисън Норд, инженер по плана.

В бъдеще, когато „ Джеймс Уеб “ приключи своята 10-годишна научна задача, екипът на плана ще има висококачествени научни фотоси от NIRCam, които евентуално ще свидетелстват за най-новите галактически научни открития.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР