Наскоро семейство разстила покривка върху изоставен исторически кладенец по време

...
Наскоро семейство разстила покривка върху изоставен исторически кладенец по време
Коментари Харесай

Венеция ще започне да отсява стиснатите туристи

Наскоро семейство разстила завивка върху зарязан исторически бунар по време на посещаване на Венеция, с цел да похапне домашна храна на фона на заобикалящата ги ренесансова конюнктура.

Това е една спестовна опция на харченето на пари в локалните заведения, само че управляващите са на друго мнение.

“Те бяха грубо санкционирани,” споделя пред Bloomberg Симоне Вентурини - общински консултант във Венеция, който оглавява самодейност за пренасочването на туристическата промишленост в града от количество към качество.

Глобата поради неуместния пикник е част от по-мащабни старания за отсяването на туристите, които задръстват улиците и напрягат инфраструктурата на града, само че в това време оферират доста малко на локалната стопанска система, а точно тези, които са на еднодневни екскурзии във Венеция.

От града са открили, че когато сред 30 000 и 40 000 души се явяват дневно за селфита на моста Риалто, провирайки се през площад Сан Марко и минавайки около Двореца на дожите, те повече вредят, в сравнение с оказват помощ на града.

За да отсее скъперниците, Венеция възнамерява да таксува туристите, които са на посещаване единствено в границите на деня, с сред 3 и 10 евро за достъп до града. Местните управляващи към момента прецизират последни детайлности, включително по какъв начин тъкмо да таксуват и ползват таксите, a задачата обгръща известни места по Канал Гранде, както и периферните острови, като Лидо, Мурано и Торчело.

Има и локална съпротива, която би трябвало да бъде преодоляна. Някои притежатели на магазини се притесняват, че рестриктивните мерки за достъп до града изпращат неправилно обръщение и се разминават с комерсиалните корени на Венеция.

“Целта на ограниченията не е да събираме пари, а да защитим Венеция,” споделя Вентурини. Градът “със своите недостатъци не е подобаващ за туризъм от вида ‘бързо хранене’.”

Светът излиза от двегодишните ограничавания поради пандемията, а великолепието на каналите на Венеция и привлекателността на нейните криволичещи улички, още веднъж са притегателна мощ за туристите. Общо 120 000 души са посетили града за Великден. Градските управляващи и доста притежатели на локален бизнес желаят да подсигуряват, че завръщането на тези туристи е стабилно.

Съпротивата против еднодневните гости прилича напъните на Амстердам да отсее туристите, които посещават града за секс и опиати, а водещи европейски дестинации осъзнават, че не всички туристи са добре пристигнали.

Рисковете от нерегулирания туризъм са още по-големи за Венеция. Наводненията в града зачестиха, като през 2019 година вредите бяха за 1 милиарда евро. За да защитят града, италианските управляващи постановиха възбрана на огромни круизни кораби да влизат в лагуната на Венеция.

Натискът да се подхващат дейности ще стане още по-очевиден това лято, до момента в който потребителите харчат спестяванията си от пандемията за пътувания. Броят на посетителите на 100-те водещи исторически града в Италия, включително Венеция, Рим и Флоренция, се чака да скочи с към 25% до 27.4 милиона, съгласно Assoturismo Confesercenti.

“Не може да се разреши град като Венеция да бъде унищожен от орди туристи,” споделя Дина Равера, създател и ръководител на туроператора Destination Italia SpA. “Това е един открит музей и с цел да бъде съхранен, би трябвало да се ограничи притокът на хора. В противоположен случай това е като да оставите вратите на Лувъра отворени,” споделя тя.

За Вентурини контролът над неприятното държание, като това на фамилията с пикника, е част от изпращането на сигнал, че визитата на Венеция е двупосочна улица, което най-малкото изисква почитание към неповторимото завещание на града.

“Не мисля, че те в миналото ще създадат още веднъж нещо такова,” споделя Вентурини.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР