Наскоро няколко държави като САЩ за пореден път спекулираха теорията

...
Наскоро няколко държави като САЩ за пореден път спекулираха теорията
Коментари Харесай

Китайското посолство за ФАКТИ: Теорията, че вирусът е създаден в лаборатория, е спекулация

Наскоро няколко страни като Съединени американски щати за следващ път спекулираха теорията за " приключване от лаборатория " на COVID-19 и започнаха " втората фаза от изследването на произхода ". Целта е политизирането при следенето на произхода и да употребяват това като опция за клюки и обвинявания към Китай. Това разгласи пред ФАКТИ Посолството на Китайската национална република в Република България. Говорителят на Посолството приказва за въпросите, свързани с следенето на произхода на COVID-19.

Китай твърдо поддържа проучванията за следене произхода на COVID-19

Проследяването на произхода е значима връзка в битката с всички пандемии до степен, която ще спомогне за попречване и по-ефективно справяне с сходни изключителни за публичното здраве обстановки в бъдеще.

От ранния стадий на експлоадирането на епидемията Китай ясно изрази сериозното си и отговорно отношение към следенето на произхода и, наред с доста други, събра екипи от специалисти за осъществяване на проучвания. При откриването на 73-ата Световна здравна асамблея, през май предходната година, президентът Си Дзинпин особено акцентира, че Китай поддържа световни проучвания на учени от всички страни, по отношение на източниците и пътищата на предаване на вируса. По време на СЗА Китай съфинансира резолюция по отношение на дейностите против COVID-19 с над 140 страни, призовавайки СЗО да работи в тясно съдействие със страните и съответните интернационалните организации за идентифициране на зоонозния източник, вероятните междинни гостоприемници и пътищата на предаване на вируса.

Китай пое водеща роля в съдействието със СЗО за световно следене на произхода. От предходната година специалисти на СЗО бяха канени два пъти в Китай за изследване на следенето на произхода. По-специално, водещи специалисти от 10 страни, в това число Съединени американски щати, Обединеното кралство, Япония и Австралия, образуваха взаимен експертен екип със своите китайски сътрудници по-рано тази година. Те направиха 28-дневно взаимно проучване в Китай. В процеса на работа, те взаимно проучиха данни, взаимно направиха визити на място, дружно организираха изявленията и продан, като образуваха здрав консенсус, учреден на науката. Те стигнаха до заключението, наред с други, че опцията за теч от лаборатория е извънредно малко евентуален и че не е намерено всеобщо огнище в Ухан преди декември 2019 година Те също по този начин предлагат спомагателни проучвания на по-ранни случаи по света и по-нататъшно изследване за ролята на надълбоко замразени артикули при вирусно предаване. До тези значими заключения се стигна, следвайки процедурите на СЗО и строгата научна методология. Те са авторитетни и учредени на науката. Те би трябвало да бъдат приети, уважавани и поддържани. И те би трябвало да бъдат основата за идната фаза на световното следене на произхода. Откритото и транспарантно отношение на Китай към следенето на произхода също завоюва цялостно самопризнание от интернационалните специалисти. Планът за работа по втората фаза от изследването на произхода, препоръчан от секретариата на СЗО, е в несъгласие с позицията на Китай и доста други страни по въпроса. На брифинга на страните-членки на СЗО, на 16 юли, Китай и доста други страни изложиха своите визии по този въпрос. Съвместното писмо на съвсем 60 страни до генералния шеф на СЗО, оня ден, също бе против политизиране на въпроса.

Китай постоянно е обръщал огромно внимание на въпроса за следенето на вируса и ще продължи да организира свои лични проучвания на следенето. Същевременно, като първата страна, която реализира съдействието за проучването на следенето на вируса със СЗО, Китай ще продължи да взе участие интензивно в световното съдействие по следенето на вируса с отговорно, намерено и транспарантно отношение. Междувременно се надяваме учените да продължат да отстояват правилата на науката, обективността и безпристрастността, дружно да се опълчват на политизацията и взаимно да предизвикват световното съдействие против вируса.

Принципи, които би трябвало да се съблюдават при съдействието за следене на произхода

Първо, следенето на произхода би трябвало да се основава на науката. Проследяването на произхода постоянно е било научно предизвикателство през историята и човешките знания в тази област са лимитирани. Следователно, следенето на произхода би трябвало да разчита на учени, да следва научно аргументиран метод и да употребява научни способи. То би трябвало да се организира от учени, а не от политици или разузнавачи. Това не би трябвало да бъде платформа за политическо маневриране. Драматичните подиуми на Съединени американски щати, показващи някакъв „ бял прахуляк “ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2003 година, към момента са живи в съзнанието на хората. Само с дребна епруветка прахуляк за пране Съединени американски щати твърдяха, че Ирак има оръжия за всеобщо заличаване и на това основа поведе война против суверенна страна. Сега Съединени американски щати още веднъж употребяват този остарял трик. Той акцентира изказванието за „ теч от лаборатория “, което съгласно учените е извънредно малко евентуално. Целта им не е нищо друго, с изключение на да се сътвори различен подправен роман, който да служи за скритите им претекстове.

Второ, следенето на произхода би трябвало да се прави посредством съдействие. Целта на следенето на произхода е да се откри произхода на вируса, да се схванат механизмите на неговото предаване и да се предотвратят всички бъдещи опасности. Това може да се реализира единствено посредством съдействие. Проследяването на произхода би трябвало да се основава на равнопоставен продан, взаимно доверие и искрено и откровено съдействие сред съответните страни. Това не би трябвало да бъде еднопосочно следствие, наложено от една страна на друга, още по-малко би трябвало да се основава на презумпцията за виновност или някакви авансово избрани изводи.

Наскоро висши американски чиновници се редуват да притискат СЗО да промени състава на експертния екип и да организира нападателни следствия против Китай. Тези ходове са освен несъвместими с духа на резолюцията на СЗО, те също подценяват резултатите от съдействието сред учените и съществено тровят атмосферата за интернационално съдействие в науката. Резолюция от 73-та сесия на Световната здравна асамблея ясно изисква от генералния шеф на СЗО да продължи да работи в тясно съдействие със страните, с цел да разпознава зоонозния източник на вируса и пътя на въвеждане в човешката популация. Следващата фаза на изследване на произхода би трябвало да се съобрази с това искане и да бъде ръководена от държавите-членки за осъществяване на по-задълбочени и подробни научни проучвания и съдействие в по-широк диапазон. Надяваме се, че СЗО ще има цялостна връзка и съвещания с държавите-членки, ще изслушва и ще приема препоръките на всички страни и ще подсигурява, че процесът на правене на работния проект е отворен и транспарантен.

Трето, следенето на произхода би трябвало да се продължи с световно съдействие. Необходими са групова мъдрост и взаимни старания на учени от целия свят, с цел да се наблюдава произхода на вируса. Съвместният отчет на експертната група на СЗО-Китай предлага по-нататъшни ретроспективни и систематични изследвания в международен мащаб върху по-ранни случаи и вероятни приемници, както и голям брой дейности за следене на произхода, които би трябвало да бъдат осъществени по целия свят. Експертите на СЗО също показаха, че бъдещото следене на произхода не би трябвало да бъде обвързано с едно място, а по-скоро би трябвало да се организира в голям брой страни и райони.

Съединени американски щати обаче попречват това световно начинание. Анализ на Националния здравен институт на Съединени американски щати върху кръвни проби от над 24 000 американски жители, взети за три месеца, демонстрира, че COVID-19 към този момент е зародил в Съединени американски щати през декември 2019 година, седмици по-рано от първия публично доказан случай в Съединени американски щати. До следобеда на 27 юли към 14.15 милиона консуматори на интернет в Китай утвърдиха отвореното писмо, призоваващо СЗО да проверява биолабораторията Fort Detrick. Това притегли огромно внимание от китайски и задгранични медии. А Съединени американски щати също остават уклончиви и безмълвни във връзка с биологичната лабораторията Форт Детрик, огнището на EVALI в Уисконсин и други проблеми, необятно популяризирани от интернационалните медии. Това е характерен двоен стандарт и политика на властта.

Четвърто, следенето на произхода не би трябвало да бъде политизирано. От експлоадирането, Съединени американски щати се стремят да тръгнат по пътя на политизацията, стигматизацията и идеологическите рамки. По време на СЗА, през май предходната година, Съединени американски щати бяха единствената огромна страна, която не спонсорира Коронавирус резолюцията. Но след приемането на резолюцията, Съединени американски щати упорстваха СЗО да бърза да изпрати интернационалните специалисти в Китай. По-късно, когато Китай и СЗО обсъждаха съответните договорености за визитата на специалистите, Съединени американски щати излязоха, с цел да обвинят Китай, че отсрочва и попречва визитата.

След като Китай и СЗО разгласиха Съвместния отчет за произхода на COVID-19 през февруари тази година, Съединени американски щати неотложно обърнаха позицията си, потвърждавайки, че членовете на екипа имат ползи с Китай и че в тяхната изследователска работа липсва бистрота. Те също се пробваха да упражнят напън върху СЗО. Всъщност Съединени американски щати бяха изготвили взаимно изказване за отменяне на Съвместния отчет още преди да бъде оповестен. Наскоро Съединени американски щати започнаха нов кръг от политически маневри, даже неуместно оповестиха, че ще накарат разследващите си организации да се оправят с следенето на произхода и измислиха неистини като „ теч от лаборатория “ в Ухан.

Целта на Съединени американски щати е явна. Определено не се интересуват от търсене на истината, въз основа на науката. Целта им е да попречват съдействието за световно следене на произхода, да отклонят отговорността за неприятната им реакция вкъщи към Коронавирус и да употребяват това като опция за клюки и обвинявания към Китай. Честно казано, атмосферата за световно съдействие по следенето на произхода е мощно отровена от Съединени американски щати. Все повече учени се съмняват дали към момента има условия за съществено научно съдействие.

Коментари за произхода на COVID-19 от международни учени

Много учени в интернационалната общественост, които поддържат науката, разсъдъка и обективността, показаха недвусмислено опълчване на политизирането при следенето на произхода. В писмо, оповестено от The Lancet на 5 юли, 24 интернационално известни учени упрекнаха по този начин наречената доктрина за " приключване от лаборатория ", която някои американски политици се пробват да стартират. Те споделиха, че „ най-силната улика от нови, достоверни и рецензирани доказателства в научната литература е, че вирусът е еволюирал в природата, до момента в който догатките за лабораторен източник на пандемия остават без научно доказани доказателства “. Преди това учени от доста страни също показаха своята публичност за произхода на COVID-19. Доц. доктор Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „ Вирусология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ), посочи смисъла на интернационалното съдействие за превъзмогване на пандемията от COVID-19. Д-р Даниел Андерсън, някогашен помощник в Медицинското учебно заведение Duke-NUS, която в миналото е работила в Института по вирусология в Ухан, съобщи, че е онемяла от неприятното обрисуване на лабораторията от някои медии отвън Китай и от токсичните офанзиви против учените. Андерсън е уверена, че нито един вирус не е бил основан съзнателно за заразяване на хора и е бил съзнателно освободен.

Масимо Гали, началник на отделението по инфекциозни заболявания в болничното заведение " Луиджи Сако " в Милано, Италия, обвързвана с университета в Милано, съобщи в комисия по обществени въпроси към Камарата на депутатите, че коронавирусът е незнаен вирус без признаци на геномно инженерство вътре, а теорията за " приключване от лаборатория " въобще няма научна основа. Гали и трима други италиански специалисти - Масимо Чикоци от Университета по биомедицина в Рим, Фаусто Балданти, началник на лабораторията за проучване на вирусите във Фондация IRCCS Policlinico San Matteo в Павия, и Джузепе Иполито, специалист от Националния институт Лацаро Спаланцани за инфекциозни заболявания - имат вяра, че има 99% възможност вирусът да е резултат от естествено разпространяване. Доминик Дуайър, австралийски имунолог и специалист по инфекциозни заболявания и член на експертния екип на СЗО, съобщи, че няма доказателства в поддръжка на теорията за приключване от лаборатория. Той сподели, че теорията за " приключване от лаборатория " играе роля в политическия дискурс на някои страни и даже се поддържа от обособени държавни управления. Разпространението на тази доктрина намирисва на съзнателно маневриране. Проследяването на произхода е извънредно комплицирана работа и няма доказателства, че Китай крие основна информация. Държавите би трябвало да спрат да се борят и да стартират да си сътрудничат между тях. Също по този начин е значимо да се организира изследване за следене на произхода в други елементи на света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР