Наскоро едно от природните чудеса на България – мурсалският чай,

...
Наскоро едно от природните чудеса на България – мурсалският чай,
Коментари Харесай

Световно признание за лековития мурсалски чай

Наскоро едно от естествените чудеса на България – мурсалският чай, бе прието за лековито знамение в две от най-големите международни стопански системи. Става въпрос за Япония и Германия, които са и измежду най-големите пазари в света. Познатата още като алиботушки и растяща единствено в Родопите и Пирин билка е предпазена със закон в България.

Растението може да се срещне по територията на съвсем цялата планина, само че брането му става единствено със особено позволение и то в дребни количества. Въпреки това естественият лек е на път да превземе международните пазари, с помощта на производителите му, които отглеждат мурсалския чай в особено основани развъдници.

Повечето плантации за родопския чай са основани на най-малко 1200 метра надморска височина. Доказано е, че в случай че билката се отглежда в равнината, губи част от здравословните си качества. Отглеждането й е мъчно, тъй като височината и стръмният терен не разрешават потреблението на селскостопански машини.

Въпреки това от ден на ден българи се захващат с развъждането на чай в региона на Родопите, където до неотдавна съществена просвета бе тютюнът. Производители описват, че в последните три години поръчките за мурсалски чай, идващи от чужбина, са се нараснали с осем пъти.

Пробивът на немския пазар пристигнал, откакто немска лаборатория изследвала растението и открила ненадминатите му качества, които мъчно биха се намерили в други растения.

 Мурсалски чай

Растението се бере един път в годината – през юни или юли. Ако билката се намира на 2000 метра надморска височина, се бере през август. Чаят се употребява като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, известен е също и като афродизиак.

Билката оказва помощ при бъбречни проблеми, въздейства извънредно добре на отделителната и половата система. Славата на мурсалския чай зад граница се носи от няколко години, като от него пият съветският президент Владимир Путин и британската кралица Елизабет II.

Чаят съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично дейни, поддържащи положителното здраве вещества. Местните хора от години го употребяват за домакински лек и го назовават здравно знамение.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР