Наши кандати издигаме в Монтана, Кюстендил и Плевен, каза председателят

...
Наши кандати издигаме в Монтана, Кюстендил и Плевен, каза председателят
Коментари Харесай

В големите градове ще подкрепим ГЕРБ-кметове

Наши кандати издигаме в Монтана, Кюстендил и Плевен, сподели ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов пред бТВ
- Г-н Христов, по какъв начин взехте това решение за коалиция с ГЕРБ, малко необичайно изглеждаше?
- Нямаше смисъл от фанфари, както се споделя, тъй като това е едно повтаряне на сключване на съглашение преди евроизборите и продължение на един сполучлив модел на явяване на избор на две десни обединения.
- Защо решихте още веднъж да сте дружно на изборите с ГЕРБ?
- Успешна беше взаимната работа за Европарламент, тази групировка беше още веднъж първа на изборите, успяхме да вкараме 6-ма евродепутати. Съюз на демократичните сили в лицето на Александър Йорданов има собствен евродепутат от една страна, а въпреки това има едно очакване в гласоподавателите десният избор да се консолидира, тъй като опитите на Българска социалистическа партия да се върне на власт стават все по-видими и по-ясни и в този смисъл сплотяваме напъните.
На нас ни е ясно, че Съюз на демократичните сили не е в онази форма, в която беше и не може да спечелим от първи тур, примерно град София. Но имаме свои почитатели и въпросът е тези гласове да не се изгубят и да реализираме положителни резултати в общините в България.
- Ще има ли в някои общините претенденти и на  на Съюз на демократичните сили, и на ГЕРБ?
- Да, това не е съдружно съглашение, а  рамково, което дава насоки и подтиква нашите структури да се схвана. Аз допускам, че на доста места ще имаме обединения, които ще включват общ кмет и общи листи, само че ще има общини, където обособените листи са по-изгодни за двете обединения.
- Решили сте към този момент къде ще имате обособени кметове, обособени листи?
- В момента текат договарянията на нашите структури, те имат възбрана за обединения с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, само че останалите дясноцентристки обединения са вероятни съдружни сътрудници. Ние имаме решение на Националния съвет на Съюз на демократичните сили, което дава право на нашите структури да вземат решение по какъв начин да се явяват, т.е. те имат своята самостоятелния.
- Те могат ли да решат по места да не се явят дружно с ГЕРБ?
- Разбира се.
- Тогава тази взаимна поддръжка единствено за София ли ще бъде?
- Не. Ние търсим опция в огромните градове, където е по-голямата дясна общественост и от страна на Съюз на демократичните сили, и от страна на ГЕРБ. Знакови са примерно София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Заговора, тези огромни градове да останат в ръководство на десницата.
- Това значи, че вие там няма да излъчите претендент?
- Вероятно няма да излъчим, тъй като нямаме и тази мощ, в случай че мога по този начин да се изразя. Но ще има по-малки общини - примерно, Монтана. Там  Златко Живков е наш претендент, той ще бъде претендент на Съюз на демократичните сили. Не знам какво е решението на ГЕРБ, дали ще имат техен претендент, само че аз съм уверен, че Живков ще бъде още веднъж кмет. Кюстендил е сходен случай, Плевен – господин Спартански, който беше от Реформаторския блок ще получи наша поддръжка, тъй че нещата ще бъдат шарени, въпрос на сделка сред двете обединения.
- Казвате, в Монтана ще имаме претендент. Но ГЕРБ най-вероятно също ще желаят да излъчат собствен. Това значи, че ще сте в пряк конфликт. Не е ли малко необичайно?
- Там, където имаме изявени кандидатури от двете страни, ще ги пуснем да се състезават благородно, само че имаме една точка в това съглашение, която споделя, че когато на втори тур една от двете партии стигне до балотаж против друга групировка, която не е член на това формирование, наложително се поддържаме. Ако примерно господин Спартански отиде на балотаж с Българска социалистическа партия претендент, ГЕРБ ще го поддържат. И назад, в случай че претендент на ГЕРБ стигне до балотаж в някой различен град с Българска социалистическа партия, ние ще го подкрепим.
- Г-н Борисов не беше доста удовлетворен от работата на звеното в Плевен, тъй че може би ще имат нова конструкция с напълно нов претендент, който може да се окаже по-успешен. И в случай че се отиде на балотаж СДС-ГЕРБ, тогава?
- Е, това е деликатна обстановка. Разбира се, ще има и такива моменти, само че тогава – благородна конкуренция – жителите ще вземат решение.
- Благородна конкуренция, обаче Борисов сподели, че изборите ще са подли, изключително в София, какво има поради?
- Има поради това, че декларираните претенденти, изключително от страна на главният конкурент на левицата, се пробват да се явяват като представители на предприемчив комитет, надали нямат нищо общо с политическа партия Българска социалистическа партия. Много добре знаем, че госпожа Мая Манолова е едно от остриетата на Българска социалистическа партия, знакова фигура. Все едно да кажем, че господин Петър Стоянов или Александър Йорданов, който неотдавна стана евродепутат не са от Съюз на демократичните сили. Няма по какъв начин да избягаш от предишното си и то от досегашно. Вероятно ще има и компроматна война, само че това за всеки жанр избори е нещо особено.
- Поемали ли сте ангажимент, Съюз на демократичните сили да не се записва в ЦИК за присъединяване на локалните избори?
- Категорично не, работим доста интензивно и регистрацията ще стане, най-вероятно ще внесем документи на 4-ти. Това ми е доста значима цел, на предходните избори не можахме да се записваме, тъй като в последния миг сключихме коалиция, имаше справедливи аргументи, които не можеше да бъдат преодолени.
- Има ли нерегламентирано финансиране на Съюз на демократичните сили от физически, юридически и НПО-та?
- Не, няма. Даваме постоянно доклади на Сметната палата, нямам терзания от инспекция.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР