Наши изселници излизат днес на протест в Дуисбург (Германия), съобщиха

...
Наши изселници излизат днес на протест в Дуисбург (Германия), съобщиха
Коментари Харесай

Изселници от Столипиново на протест заради мистериозна смърт

Наши изселници излизат през днешния ден на митинг в Дуисбург (Германия), оповестиха от Сдружение “Столипиново в Европа ”. Поводът е мистериозната гибел на служащ от пловдивската етническа махала в стоманодобивния цех на „ Тисенкруп “ в Брукхаузен през октомври.

Загиналият Рефат Сюлейман е измежду жителите на „ Столипиново “, които са намерили прехранване в Германия. През октомври той изчезва, а по-късно тялото му намерено на територията на завода. Инцидентът се случва в третата седмица на Рефат като краткотрайно нает служащ по индустриално разчистване, изпратен от Агенцията по претовареност от град Оберхаузен - „ Елеман ”, и едвам третият му ден в завода за стомана.
-->
По принцип 26-годишният български служащ от турското малцинство стартира промяна в 5 часа сутринта дружно с още 8 служащи  в  завода на „ Тисенкруп ” в Дуисбург-Брюкхаузен – една от няколкото индустриални бази в района на най-големия производител на стомана в Германия. Същата заран обаче е пратен  към „ Бухен ”, една от компаниите подизпълнители на територията на завода. Заедно с началника на промяната и с един водач би трябвало да почистват край портал № 4. Тези двама мъже са последните, които го виждат жив, преди да бъде пуснат за отмора към 9,20 ч. Рефат не се връща от нея, написа " Марица ".

Няколко часа по-късно управлението и полицията стартират интервенция по търсене на територията завода, разпрострян се на 10 кв. км. Участват 16 кучета, 56 души, дрон, хеликоптер и няколко камери с термално изображение. Въпреки възбраната, фамилията и другари подхващат свое търсене около оградите на завода и близките зелени площи, а негови сътрудници ревизират работните обекти и местата, където се събират служащи. Тялото му е намерено 3 дни по-късно от различен български служащ, който вижда парче от защитното му облекло в отчасти изпразнен бетонен басейн с токсични материали като шлака, наслойка и други отпадъчни артикули при производството на стомана, описват от " Столипиново в Европа ". Аутопсията открива, че повода за гибелта е задушаване.

 Изселници от

Мудно полицейско следствие и несъответствия в оповестената информация  карат българската общественост в Дуисбург да излезе на митинг на 23 октомври  с искане за бързо и заслужено следствие. Демонстрацията на служащите е подкрепена от  румънски и ромски сътрудници, които желаят правдивост освен за Рефат, само че и за хилядите източноевропейци от малцинствени групи, които се трудят на краткотрайни работни места в Германия. На митинга служащи и фамилиите им повдигт въпроси за неспазване на разпоредбите за сигурност и за отнемане от съществени трудови права и отбрана на работното място от страна на подизпълнителите, които господстват в областта на индустриалното разчистване. Всички питат за какво Рефат е бил изпратен във високорискова зона в третия си работен ден, без нужното образование и медицински проучвания, както повеляват изискванията за сигурност. Появават се и спекулации – че  е взел участие в кавга или е станал очевидец на противозаконна активност. Хората, които са осведомени с историята на индустриалните произшествия в района, се опасяват, че се прикрива следващата гибел на работното място, породена от нарушавания в сигурността. Докато продължава следствието на гибелта на Рефат, неприятните условия на труд при подизпълнителите в цяла Германия основават предразположена към произшествия и злоупотреби среда, споделят от “Столипиново в Европа “.

Рефат е бил един от милионите служащи на краткотрайна претовареност в Германия, съставляващи половината от сферата на почистването – най-динамичната част от бранша на услугите, генерираща оборот от към 18 мрлд. евро годишно. Използването на локални подизпълнители в почистването е открит механизъм, посредством който огромните компании понижават разноските си за труд, лишават служащите от преговорна мощ и заобикалят съглашения, гарантиращи минимално възнаграждение и стандарти за сигурност. Нишата, в която най-често се наемат  работниците мигранти, е съвсем напълно заета от компании подизпълнители.Като предписание чистачите на краткотрайна претовареност като Рефат  подписват едногодишен контракт с 6-месечен експериментален интервал, по време на който работодателят може да ги уволни без причина. За да се избегнат наредбите за равнене на заплатите сред краткотрайните и непрекъснатите чиновници, както и прекосяването на служащите към непрекъснати контракти, на всеки няколко месеца чистачите биват пренаемани или местени сред две дъщерни сдружения. Освен това в нарушаване на трудовото право и двете сдружения не заплащат болнични. Повечето служащи оповестяват и че им се отхвърля да си употребяват и насъбрания заплатен годишен отпуск.

Смъртта на Рефат слага в центъра на вниманието употребата на българските служащи мигранти и по какъв начин аутсорсингът позволява  безнаказано да се нарушават изискванията на труд. След случая с Рефат Сдружение `Столипиново в Европа`, стартира борба за унищожаване на практиката с подизпълнителни в индустриалното разчистване. За съпоставяне – гастатарбайтерите във Франция описват, че там е неразрешено наемането на такива компании.   “Столипиново в Европа “ самодейност на български мигранти в Германия, която се занимава със отбрана на правата на отбраната на правата и ползите на мигрантските общности от Източна Европа в разнообразни елементи на Германия и Европа. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР