Нашето политическо семейство приема на база ценности, притеснява ме фашисткият

...
Нашето политическо семейство приема на база ценности, притеснява ме фашисткият
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Европа цени опита на ДПС

Нашето политическо семейство приема на база полезности, тормози ме фашисткият закон на „Продължаваме промяната“ДПС към този момент не мълчи. Изобличава всеки опит да се гради подправен облик на партиятаМоже би е пристигнало време да се разпише още един път какви са упованията на Скопие и СофияИзлизането на Има Такъв Народ от обединението сподели, че е нужно ценностно правителствоАко реши проблемите си със Северна Македония, България ще може да лидира процеса по разширение на Западните БалканиПартията ни се утвърди като фактор за непоклатимост в района и Европейски Съюз, споделя водачът на либералите Илхан Кючюк, в изявление за вестник СТАНДАРТ
– Поздравления господин Кючюк, с голямо болшинство бяхте избран отново за водач на либералите в Европа. Каква е визията Ви за АЛДЕ?

– Искам Алиансът на либералите и демократите в Европа да се трансформира в най-модерната европейска партия. В нашето европейско семейство влизат, както партии със 176-годишна история, по този начин и придвижвания, които пораждат непринудено. Затова подчертавам и върху двете – тези, които имат опита, и тези, които имат нови дела. Всички тях ги сплотяват полезностите – върховенството на правото и високите демократични стандарти.

Либералите са единствените, които печелят доверието на европейските жители. ЕНП губи поддръжка. Социалистите не порастват в социологическите изследвания. Единствените, които усилват доверието в себе си, са либералите. Искам да се възползваме от този миг, в който жителите на европейския съюз ни дават своето доверие, с цел да създадем Европа по-ефективна, по-работеща, по-близка до техните проблеми. Но в това време и задоволително мощна в интернационалните връзки.

– Движение за права и свободи е към този момент 23 години част от европейското демократично семейство. Как виждате в бъдеще ролята на Движението в него?

– Движение за права и свободи се утвърди като фактор за непоклатимост и развиване в районен и в европейски проект. Усилията ни се правят оценка и възнаграждават. Разбира се, като всяка друга партия и Движение за права и свободи би трябвало да се обновява идейно, да трансформира методите за правене на политика, с цел да може да отговори на упованията на своите гласоподаватели и на българското общество.

– Премиерът Кирил Петков води диалози за присъединение на „Продължаваме промяната“ към АЛДЕ и демократичната група в европарламента „Обнови Европа“. Каква е позицията Ви като водач на либералите в Европа?

– Присъединяването към групата „Обнови Европа“ в Екологичен потенциал допуска да имаш европейски депутати. Само тогава можеш да бъдеш част от днешната група „Обнови Европа“. Присъединяването към АЛДЕ значи една политическа мощ да подаде заявление за участие в фамилията на либералите и демократите. Аз работя за разширението на демократичното пространство освен в Европа, само че и в България. Това е силата на либералите – да имат политики на отворените порти. Заедно с това обаче партиите, които се причисляват към нас, би трябвало да имат избрана ценностна база, която да бъде съизмерима с упованията на политическите партии, които към този момент членуват в демократичното семейство.

Да, „Продължаваме промяната“ е проатлантическа партия. Но в това време съм обезпокоен от някои законодателни актове, които подхващат нейните министри. Визирам фашисткия закон за основаване на черни описи. Да си либерал не значи единствено да покриваш избрани критерии, а да работиш за одобряването на либерализма в целокупност.

– Как сътрудниците Ви в Европа разясниха този в действителност абсурден закон?

– Това закупи известност в европейските институции. Определено това са практики, с които Европа от дълго време се е разделила. Абсолютно неясно е по какъв начин някой може да реши да основава описи на хора и компании и орган, който да ги удостоверява без съд и присъда.

– Може ли Движение за права и свободи да откри общ език с „Продължаваме промяната“ в едно европейско семейство, в случай, че Движението разкри по какъв начин Петков е употребявал името на върховен чиновник от Държавния департамент на Съединени американски щати, с цел да заплашва партията?

– Бих посъветвал всеки политик да си напомни библейската мъдрост – на думите си постави мяра и теглилка, а на устата врата и брава.

Политиката се прави с хора, а не макар хората. Това е занятие, което сплотява акумулира хрумвания. А концепциите идват от хората.

– По същия метод в България бе употребявано името на френския президент Еманюел Макрон, с цел да се развива тезата, че другарството му с Кирил Петков ще докара до неглижирането на Движение за права и свободи в европейското демократично семейство. Какъв е Вашият коментар?

– Движение за права и свободи, дружно с президента Макрон и всички останали демократични водачи в Европа работи по приемането на съвременно европейско законодателство. Гради европейската архитектура по нов метод, отговарящ на упованията на 21 век. През всички тези години построяваме другарство и доверие. Това движи политиката, с цел да се осъществят огромните цели, нужни на Европейския съюз. Имаме своите другари и имаме вяра в това другарство, тъй като е откровено и потвърдено във времето.

– Как си обяснявате обстоятелството, че Движение за права и свободи има тежест в Европа, а у нас има партии, които неглижират ролята на Движението?

– Това са дълготрайни и тенденциозни старания на политически кръгове, неправителствени организации, медийни среди, ръководени от избрани центрове за омаскаряване облика на Движение за права и свободи. За страдание, тези опити на моменти излизат отвън рамките на нашата страна, само че, както се споделя, там не хващат дикиш. Защото в днешния либерален свят правят оценка партиите и техните представители по техните качества, а не по това какъв облик им се основава. Най-много ние желаеме да се види същинското лице на Движение за права и свободи от българското общество. Голямата ни неточност беше, че през годините игнорирахме това, което се приказва за нас и доста мълчахме. Е, към този момент не мълчим. И няма да мълчим. Истината би трябвало да излезе нескрито. А тя е по-силна от всеки фалшификат.

– Докладчик сте на Европарламента за Северна Македония. Каква е формулата за разрешаване на комплицираните връзки сред София и Скопие?

– Ясно е, че в актуалната обстановка на допустимо най-ниски дипломатически връзки и на липса на доверие би трябвало да се потърсят всички опити за основаване на естествена политическа среда, както в София, по този начин и в Скопие. Може би е пристигнало времето да се разпише още един път какви са упованията на двете страни. Да се направи едно двустранно съглашение, което да даде задоволително гаранции и на двете страни, че процесът е необратим, настояванията са дефинитивни.

– Казахте, че България може да загуби от обстановката, в която сама се слага с ветото върху договарянията на Северна Македония за Европейски Съюз. Какво губи страната ни?

– Превръща се в страна, която е посочена като проблематична и фокусирана върху един въпрос. Ние нямаме интерес от това. България ще бъде доста по-силна, в случай че успее да позволи този въпрос със самочувствието на страна, която преодолява проблемите. По този метод ще има силата да лидира и политиките по разширение, и отношението на целия Европейски Съюз към Западните Балкани. Там желая да бъде България. Да има водеща роля поради одобрените си демократически полезности, поради достиженията си през годините, поради опита си в Европейски Съюз към този момент 15 години. Ние имаме какво да дадем на страните от Западните Балкани като принос и би трябвало да го използваме.

– България като че ли съзнателно не се възползва от новите инструкции на Европейската комисия за покупката на съветски газ. Правилна ли е тази позиция и не крие ли тя големи опасности пред страната ни да остане без синьо гориво?

– Европа се диверсифицира. За някои страни това ще бъде доста по-труден развой заради огромната взаимозависимост от съветския газ. Но пътят е верен. Стъпките, които се подхващат са правилните. Ще отнеме време, само че значимото е да сме на правия път. И решенията да са единни, да се отиде към покупката на газ като Европейски съюз, а не обособените страни да подписват двустранни съглашения, което разделя целия Европейски Съюз.

– Казахте, че Украйна би трябвало да придобие статут на кандидат-член на Европейски Съюз до края на юни. От какво зависи това?

– От напъните на всички нас, само че най-много на Европейския съвет. Нашето политическо семейство поддържа Украйна за приемането на подобен статут. Това би трябвало да бъде политическият и честен ангажимент на груповия Запад към Украйна и към украинците, които се борят да имат териториална самостоятелност, еднаквост и правото да избират към кой ценностен съюз да принадлежат. Вярвам, че Съветът ще вземе вярното решение и ще даде статут на претендент – членка.

– Има Такъв Народ напусна ръководещата коалиция. Предсрочните избори като че ли чукат на вратата. Движение за права и свободи към този момент се разгласи за ценностно, хомогенно, изрично евроатлантическо ръководство с грижа за бизнеса и хората. Какъв е пътят – нов кабинет в границите на това Народно заседание или предварителни избори?

– Видно е, че това държавно управление не може да ръководи и не може да взема решения. Показателен е разнобоят в обединението и измежду министрите за Украйна и Северна Македония. Излизането на Има Такъв Народ от обединението удостоверява още един път огромното разцепление сред четирите партиите. Но това е още един урок и за политиците, и за обществото. Когато има политически сили, които не са съвместими като стратегии и хрумвания, значимите публични въпроси не се вземат решение. Наистина е време да подходим към основаването на държавно управление, което е обединено от общи полезности, което има ясна визия и небосвод за бъдещето. Само изрично евроатлантическо ръководство, обединено от полезности, с грижа за бизнеса и хората, може да се оправи със задаващата се продоволствена рецесия и да преодолее икономическите последици от войната в Украйна.  

източник: „Стандарт“
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР