Нашето мнение по отношение на машинното гласуване е неизменно. След

...
Нашето мнение по отношение на машинното гласуване е неизменно. След
Коментари Харесай

Зарков: Голям проблем е, че в последните години мнозинството непрекъснато сменяше метода за гласуване

 " Нашето мнение във връзка с машинното гласоподаване е непроменяемо. След като сме решили да се гласоподава машинно, това има смисъл, в случай че в огромните секции се гласоподава единствено машинно. В противоположен случай остава този хибриден модел, понижава изгодата от машините и остават налице всички проблеми, свързани с хартията, изключително недействителните бюлетини и сбърканите протоколи. Затова ние приветстваме решението, при което в секциите над 300 гласоподаватели се гласоподава единствено машинно, като се изключи случаите, когато има непредвидим проблем. “ Това съобщи националният представител от ПГ на “БСП за България “ и член на Правната комисия в Народното събрание Крум Зарков в ефира на Българска национална телевизия. Той посочи, че в чужбина следва този спор, има логистични проблеми, само че съгласно социалиста може да се откри уравновесено решение на същата база.

" На машина се гласоподава бързо, би трябвало да кажем, че на последното гласоподаване 98% от случаите нямаше безусловно никакъв проблем “, изясни социалистът в предаването “Денят стартира “ като добави, че самият той е дал своя вот машинно и това е лишило 5 секунди.

" Един от огромните проблеми е, че в последните години болшинството непрестанно сменяше метода за гласоподаване. Методът за гласоподаване не е панацея, всяко има плюсове и минуси. Големият плюс на машината, това е и фундаменталното право на гласоподавателя, да бъде сигурен, че неговият глас ще бъде вярно регистриран. В това число и гласът, който дава за преференции. Как си обяснявате обстоятелството, че хората, дали своят вот с машина, гласоподават в пъти повече, употребявайки и преференция, в сравнение с тези, употребявали хартия? “, попита ръководещите Крум Зарков като изясни, че тези, които са дали своят вот на хартиена преференция, тя просто не се регистрира.

" Реформа на Централната изборна комисия съгласно нас е нужна “, уточни Зарков като добави: " Идеята ЦИК да не е на партиен принцип, а да е професионална, е вярна концепция. Лошото е, че фактически няма задоволително време, с цел да се проведат нужните състезания, с цел да се професионализира тази администрация. Ако остане тази концепция - ЦИК да рефлектира върху парламентарнопредставените партии, то тези нови партии, естествено, би трябвало да имат и право да вземат участие в работата на ЦИК “, изясни той и добави, че за жалост сега  няма опция да се направи толкоз дълбока промяна.

" Ние предложихме най-накрая да се сътвори обществен указател на гласоподавателя, където всеки да може да съобщи къде фактически гласоподава. Това е огромна стъпка за изчистването на изборните описи от така наречен “мъртви души “ и ще ни даде ясна визия за това къде в действителност живеят и гласоподават нашите сънародници. В момента броят на хората, които живеят и гласоподават в чужбина, е обект на непрекъснати спекулации “, безапелационен бе социалистът.

По отношение на третия мандат той съобщи, че президентът е свободен по Конституция да реши на кого да го даде и това е негово суверенно решение.

" Ако реши да го връчи на нас, ръководителят на партията към този момент разгласи, че ще свика нашите органи, където ще се организира този спор “, заключи Крум Зарков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР