Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава

...
Нашата планета е едно невероятно красиво място, което не престава
Коментари Харесай

10 от най-опасните места на Земята

Нашата планета е едно необикновено красиво място, което не престава да ни изненадва със своето многообразие и жизнеспособност. Тя е дом на превъзходни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не би трябвало да забравяме и заплахите, които природата крие, написа obekti.bg.
Ето за какво взехме решение да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате почивка в най-скоро време, по-добре стойте настрани от тях.
Долината на гибелта, Съединени американски щати

Ако Земята е нашият дом, то Долината на гибелта е изпепеляващата фурна. Тази забележителна пустиня държи върха за най-висока температура, записана в миналото на планетата – 56,7 градуса по Целзий. Колкото и издръжливи да сте, изгарящото слънце там ще ви изтощи за момент. Без вода можете да оцелеете за не повече от 14 часа.
Снимка: Guliver / iStock Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв взор това място е в действителност красиво. Всъщност обаче е в действителност рисково. Защо? Защото тук се крие най-отровната и нападателна флора на света – и най-малкият контакт с растенията в региона ще ви докара съществени сърбежи, обриви и даже зашеметяване. А в случай че инцидентно се порежете или получите дребно пострадване, има заплаха да се болестите с тропически паразити.
Снимка: Guliver / iStock Пустинята Данакил, Еритрея

Едно от най-красивите, само че и най-негостоприемните места на планетата. Ландшафтът е толкоз необикновен, че наподобява на друга планета. Колкото красива, пустинята е и толкоз рискова. Може да се опише единствено накратко – страховити вулкани, езера от сяра, температури, надхвърлящи 50 градуса и за похлупак – отровен въздух. В допълнение, в пустинята постоянно се случват и трусове. Не инцидентно на това място постоянно споделят „ Адът на Земята “ или „ Депресията Данакил “.
Снимка: Guliver / iStock Върх Вашингтон, Ню Хемпшир, Съединени американски щати

Ако го наречете дом на най-лошото време на света, надали ще сгрешите. На върха вятърът духа с ураганна мощ приблизително 110 дни в годината, което в допълнение смъква температурите. На 16 януари 2004 година тук е записана температура -42° C и непрекъснати ветрове от 140.8 км/ч, вследствие на което действително усещаната температура е -74.77° C.
Снимка: Guliver / iStock
Камчатка, Русия

Полуостров Камчатка е самобитна котловина на гибелта. Намира се не надалеч от прословутата Долина на гейзерите. Високата централизация на токсични газове в региона заплашва живота на всяко създание – растенията и животните умират бързо, а хората стартират да се усещат зле относително бързо. Някои даже получават тресчица или зашеметяване.
Снимка: Guliver / iStock

Нашата планета е едно необикновено красиво място, което не престава да ни изненадва със своето многообразие и жизнеспособност. Тя е дом на превъзходни планини, причудливи вулкани, величествени реки, безкрайни пустини и какво ли още не. Въпреки това обаче не би трябвало да забравяме и заплахите, които природата крие.
Ето за какво взехме решение да ви представим 10 от най-опасните дестинации на Земята. Ако планирате почивка в най-скоро време, по-добре стойте настрани от тях.
Пътят на гибелта, Боливия

Пътят е издигнат от парагвайски пандизчии по време на войната сред Боливия и Парагвай през 1932 година. Наличието на голям брой остри завои и неприятната пътна настилка са аргументите за ежедневните пътно-транспортни катастрофи на 64-километровото трасе.
Снимка: Guliver / iStock

Между 200 и 300 души умират всяка година по този път. Първите 20 км от пътя са покрити с асфалт, само че по-късно гладката повърхнина внезапно минава в трошляк, постоянно затрупан и с тиня. Няма защитни мантинели, лентата за придвижване е една, а на всичкото от горната страна и атмосферните условия рядко са удобни.
Снимка: Guliver / iStock
Езерото Натрон, Танзания

Някои го назовават „ езерото на гибелта “ или „ опустошената земя “. За други е просто граница сред Танзания и Кения. Езерото е плитко, солено, заобиколено от вулканични хълмове и дълбоки кратери. Смята се за едно от най-алкалните в света. Водите му изобилстват от огромни количества сол, калцинирана сода и магнезий. Заради содата водата на Натрон има извънредно високо рН – над 10,5. Това прави допустимо калцирането на живите организми. В предишното депозитите от натриев карбонат са употребявани за египетската мумификация.
Снимка: Guliver / iStock
Вулканът Ерта Але, Етиопия

Това е един от най-опасните вулкани на Земята. Дребните трусове са нещо непрекъснато в района. Те довеждат до образуването на голям брой дълбоки бездни. Една от аргументите за това е, че в подножието на Ерта Але има две езера от лава. Количеството в тях непрекъснато се трансформира, което кара повърхността на Земята да се раздрусва.
Снимка: Guliver / iStock
Езерото Ниос, Камерун

То е извънредно надълбоко и рисково. Разположено е в периферията на вулкан и се намира над джоб от магма, която изпуска задоволително въглероден диоксид, с цел да трансформира водата във въглеродна киселина. В това езеро има задоволително въглероден диоксид, с цел да убие всички живи същества към него.
През 1986 година езерото Ниос изхвърля огромен облак от въглероден диоксид, който задушил 1700 души. След това е сложена тръба, която да води вода от дъното на езерото до повърхността, с цел да може въглеродния диоксид да се отделя последователно и в безвредни количества.
Fabian Plock / Shutterstock
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР