Наш политолог обясни защо най-вероятно ще има нови избори.Политическото пространство

...
Наш политолог обясни защо най-вероятно ще има нови избори.Политическото пространство
Коментари Харесай

Политолог: Отиваме на нови избори

Наш политолог изясни за какво най-вероятно ще има нови избори.

" Политическото пространство за взаимни отстъпки се е свило извънредно доста. Това е поради упованията на гласоподавателите, които партиите сътвориха, отгледаха и в този момент остава да оберат плодовете на това. Шансът да бъде открито това пространство, в което да бъде непокътнато достолепието на всички, в името на някакви политически триумфи, е доста малко, изисква лидерски качества, които доста малко политици са показали до този миг. Изглежда все по-вероятен сюжетът за отиване на нови избори ". 

Това сподели в предаването " Политически НЕкоректно " по БНР политологът Христо Панчугов и акцентира, че е крайно време политическото водачество да даде вяра, да изясни по какъв начин ще се случат нещата, а не за какво няма да се случат.

Единственият изход от обстановката на паритет между ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " могат да бъдат някакви съответни достижения в околните месеци, които да върнат доверието на българските жители във вероятната смяна, счита политологът. 

Според него, в случай че в този момент ПП-ДБ кажат, че в никакъв случай няма да подкрепят ГЕРБ, трябва да кажат каква е алтернативата: " Струва ми се, че този проект към момента отсъства. Въпросът е какво вършат ПП-ДБ, ако ГЕРБ предложат тъкмо тези неща, които те желаят - като политики и като цели. Вероятно ще ги поддържат, само че тогава по какъв начин тъкмо ще са постигнали задачата си ГЕРБ никога повече да няма достъп до обществените запаси? Не съм сигурен, че сходен сюжет им носи някаква поддръжка. Когато се види, че ГЕРБ постига същото, за какво ПП-ДБ да могат да изясняват, че те го вършат по-добре от ГЕРБ. И назад, ако мандатът е в ПП-ДБ и те стартират да вършат новаторски и антикорупционни политики, които биват подкрепени от ГЕРБ, по какъв начин се изяснява на гласоподавателите, че ГЕРБ са едни неприятни хора, само че поддържат тъкмо тези неща, които ще ги вкарат в пандиза ".

Политологът уточни, че Борисов и ГЕРБ имат потребност от изчистване на своя имидж и влизане в коалиция с ДПС едва ли ще работи в тази посока.

По думите на Христо Панчугов ПП-ДБ са пробвали да формулират нуждата от политическа смяна към клишета, но най-голямата неточност е била да се сложи тази политическа смяна в директна взаимозависимост от две неща - осъждането на Бойко Борисов и промяната на основния прокурор Иван Гешев, които не можаха да бъдат осъществени.

Анти-Борисов мобилизацията не може да надскочи вече събраната поддръжка, счита той.   

" Най-вредното нещо, което се случва в последните години, е подкопаването на доверието на българските жители в изборния развой, на което би трябвало да се постави край ", съобщи политологът и акцентира, че и ЦИК, и специалистите, и самите политици би трябвало да осъзнаят, че всички печелят от повече доверие в изборната система и подхващат нужните стъпки, с цел да предотвратят хаоса на идващите избори, написа novini.bg. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР