НАСА изстреля най-мощната ракета, създавана някога, за пътуване до Луната,

...
НАСА изстреля най-мощната ракета, създавана някога, за пътуване до Луната,
Коментари Харесай

НАСА изстреля мегаракетата от мисията „Артемида“ за първи полет до Луната след 50 години

НАСА изстреля най-мощната ракета, създавана в миналото, за пътешестване до Луната, в величествен гърмеж от светлина и тон, който означи началото на новата водеща стратегия на галактическата организация - " Артемида ".

Космическата ракета Space Launch System (SLS) излетя от известния център " Кенеди " във Флорида към 01:48 ч. (06:48 по Гринуич).

Преди това НАСА се опита два пъти да изстреля тази ракета, само че не съумя заради механически проблеми. Първият крах беше обвързван с повреден датчик, а вторият - с приключване на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата. Ракетата работи със свръхстуден и неустойчив течен О2 и водород. Оттогава НАСА е заменила уплътнението и е трансформирала процедурите си, с цел да избегне оптимално термичния потрес.

Мисията е значима, тъй като съставлява значима стъпка към завръщането на хората на Луната за първи път от 1972 година

Мисията " Артемида 1 " - изпитателен полет без астронавти - съставлява първата стъпка в проекта на американската галактическа организация за създаване на трайно наличие на Луната и добиване на потребен опит оттова за подготовка на бъдещо пътешестване до Марс.

Наречена на сестрата на Аполон в гръцката митология, новата галактическа стратегия идва 50 години откакто хората за финален път стъпиха на лунната земя.

Вместо да се приземи на Луната, тя ще заеме далечна орбита, навлизайки на 40 000 благи (64 000 км) оттатък далечната страна - по-далеч от всеки различен населен галактически транспортен съд до момента. Накрая " Орион " ще се насочи към противоположния стадий от своето пътешестване. При прекосяването през атмосферата топлинният щит на капсулата ще би трябвало да издържи на температура, на половина по-висока от тази на повърхността на Слънцето. Мисията ще продължи общо 25 дни и половина, като ще се спусне в Тихия океан на 11 декември.

През 2024 година " Артемида 2 " ще бъде съвсем повтаряне на първата задача, въпреки и с астронавти.

Артемида 3 би трябвало да започва не по-рано от 2025 година, като екипажът ще включва първата жена и първия цветнокож на Луната. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР