Нарушаването на световния икономически ред от страна на САЩ може

...
Нарушаването на световния икономически ред от страна на САЩ може
Коментари Харесай

САЩ заплашват да парализират Световната търговска организация

Нарушаването на международния стопански ред от страна на Съединени американски щати може да доближи значима точка във вторник, която да докара до загуба на способността на Световната комерсиална организация (СТО) да се намесва в комерсиалните войни, заплашвайки по този метод бъдещето на основания в Женева интернационален търговски орган, съобщи Ройтерс.

Две години откакто започнаха да блокират назначенията в организацията, Съединени американски щати най-сетне могат да сковават Апелативния орган на СТО, който работи като висш съд за интернационална търговия, защото двама от тримата негови членове напущат и заради това няма да могат да бъдат налагани решения, съобщи БНР.

По този метод съществени търговски разногласия, в това число спорът сред Съединени американски щати и Китай, както и наложените от Доналд Тръмп високи мита върху вноса на метали (на стомана и алуминий), няма да бъдат решавани от световния търговски съдия в лицето на СТО.

Стивън Вон, който беше основен консултант на комерсиалния представител на Съединени американски щати през първите две години от мандата на Тръмп, съобщи, че доста разногласия ще бъдат уредени в бъдеще посредством договаряния.

Според критиците това значи връщане към следвоенния интервал на несъгласувани съглашения, чиято цел беше да бъдат отстранени чрез основаването на Световната комерсиална организация през 1995 година.

Посланикът на Европейски Съюз в СТО съобщи пред сътрудниците си в Женева в понеделник, че парализата на Апелативния орган рискува да сътвори система от стопански връзки, учредени по-скоро на мощ, а не на правила.

Осакатяването на Апелативния орган за споразумяване на разногласия идва и в миг, когато СТО също по този начин се бори в другата си съществена роля във връзка с отваряне на пазари.

Клубът на 164-те страни членки на СТО не е постигнал никакво интернационално съглашение, откогато се отхвърли от така наречен "Кръг договаряния Доха " през 2015-а година.

Фил Хоган, новият еврокомисар по търговията, съобщи в петък, че предназначението на СТО към този момент не е уместно и организацията се нуждае от промени, надхвърлящи единствено досегашното фиксиране на механизма за обжалване.

Правилата на СТО би трябвало да се трансформират по-специално във връзка с развитите страни, с цел да се вземат поради държавните предприятия и тяхното финансиране.

През 2017 година Япония се сплоти със Съединени американски щати и Европейския съюз в взаимно предложение за установяване на нови световни правила по отношение на държавните дотации и насилствения трансфер на технологии.

Съединени американски щати също по този начин упорстват да се ограничи опцията на членовете на СТО да дават статут на разрастваща се страна, което би дало по-дълъг период на дадена страна за използване на споразуменията на Световната комерсиална организация.

Такива "развиващи се страни " включват Сингапур и Израел, само че Китай е ясният фокус на внимание.

През предходната седмица американският министър на търговията Уилбър Рос съобщи пред Ройтерс, че Съединени американски щати желаят да прекратят отстъпките, предоставени на намиращите се в "затруднение разрастващи се стопански системи ".

"Ние глезихме някои страни от доста, доста дълго време, тъй че е естествено те да дават отпор, когато се опитваме да променим нещата ", уточни той

Проблемът с промяната на СТО е, че измененията изискват реализиране на консенсус. Това включва и китайска поддръжка, защото Пекин е значим члена на основаната в Женева организация.

Пекин разгласява лични оферти за промяна с поредност от тъжби против дейности на Съединени американски щати. Реформата би трябвало да позволи решаващи въпроси, застрашаващи съществуването на СТО, като в същото време резервира ползите на разрастващите се страни.

Много наблюдаващи считат, че СТО е изправена пред основен преломен миг в средата на 2020 година, когато министрите на търговия на държавите-членки ще се съберат, с цел да опитат да реализират многонационална договорка за понижаване на риболовните дотации.

"Не СТО ще избави рибата. Рибата ще избави СТО ", уточни едни от представителите на организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР