Народното събрание взе решение да бъде премахната забраната за внос

...
Народното събрание взе решение да бъде премахната забраната за внос
Коментари Харесай

Икономист съсипа зърнопроизводителите, оправда вноса от Украйна

Народното заседание взе решение да бъде отстранена възбраната за импорт на украинско зърно в България. Нашите зърнопроизводители обаче провеждат народен митинг против мярката, като се оплакват от вероятни банкрути и подбиване на родния пазар.

Икономистът Лъчезар Богданов разяснява в обществените мрежи данни за облаги от 2,5 милиарда „ За мен е доста значимо, в случай че в даден отрасъл има доста огромен потрес от непредвидено външно събитие – злополучие, война, и има внезапна смяна в икономическите условия, то там да има целенасочена помощ, която да компенсира вреди и разноски, понесени от външни шокове, отвън контрола на съответния бизнесмен. Но бланкетното помагане – това е малко класова битка ”, счита Богданов. 
-->
Той разяснява тази заран пред Нова телевизия, че България е голям чист експортьор на пшеница. Три четвърти от българската пшеница се изнасяли.

При слънчогледа обстановката била друга. „ Ако проследим по години и месеци данните за чист импорт на слънчоглед и износът на слънчогледово олио - това са 2 скачени съда. Когато има повече импорт на слънчоглед, има повече експорт на олио ”, изясни Богданов.

„ За пшеницата имаше свободен импорт и до днешна дата е свободен. Защо няма импорт на пшеница – тъй като има доста огромна българска продукция, която ще бъде изнесена ”, сподели Богданов.

„ Не желаят да признаят намерено, че предходната година след началото на войната – първите седмици и месеци,  на международните тържища имаше доста внезапен скок на цената и на пшеницата, и изключително на слънчогледа, който стигна 1000 евро на звук. Някои хора евентуално си помислиха, че това ще е новото обикновено и всичко под това им наподобява ниско ”, изясни Богданов.

„ В момента цената на слънчогледа е по-ниска и във Франция. Ако гледате там котировките на тамошните борси, те какво общо имат с вноса от Украйна? На българския пазар, на който вероятно ще се появи някой камион, няма общо, само че цената отново е с 60% по-ниско в сравнение с беше пикът предходната година. Така че, дано да гледаме данните и да забележим действително какво е положението и в случай че някъде съответни производители имат съответни вреди, нанесени от скъпи торове, доста огромен разход за гориво - това е естествената скица, която се ползва и за други сектори, и за селското стопанство ”, съобщи Богданов.

„ Печалбата от 2,5 милиарда лв. е пръсната на 70 000 производители ”, отговори обаче Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ По данни на Министерството на финансите 2 милиарда са дотациите. Ако 2 милиарда са дотации и 2 милиарда са облагите ни – значи, че тези облаги сме ги калкулирали единствено от дотации ”, сподели Жекова.

„ Използва се за база една добра година за бранш земеделие. Производството през 2022 и 2023 година е безумно скъпо - поради цена на торове, поради политиката, поради цена на горива. Тоест в случай че на теб един декар слънчоглед ти коства сред 120 и 150 декара произвеждане без ренти, приходът ти, тъй като климатичните условия са такива, е към 150 кг, т.е. приходът ти на база лев ще бъде 105 лв., на база днешна цена. Тогава имаме ли потребност от помощ в бранша? Имаме. И в този аспект желая да кажа, че вносът на пшеница не беше деен, тъй като нямаше задоволително ценова разлика ”, разяснява Жекова.

Тя заяви още, че през вчерашния ден Европейска комисия е взела решение, което е сложило всички европейски производители в неплатежоспособност. „ То е финансирането на 1,2 милиарда евро за транспортни разноски за тази стока, с цел да влезе. Нали осъзнавате в каква неплатежоспособност ние ще изпаднем? Колко неконкурентоспособни ще бъдем ние ”, попита Жекова.

„ Ако хората с майбасите получават нелегално пари, страната да си свърши работата. Ако от 70 000 индивида, има 10 с „ Майбах ”, живи и здрави. Всички останали какво вършат? Ако страната има проблем с тях, да се оправя ”, сподели Жекова в коментар на изказвания, че зърнопроизводители спекулират със дотациите.

По отношение на дотациите, Жекова сподели, че на декар се заплащат по 20 лв. за зърнопроизводството. 13 лв. получават от Европейската комисия за това, че съблюдават зелените условия.

Жекова изясни, че с анулацията на възбраната за вноса от Украйна, няма да падне цената на олиото. „ И олиото, и пшеницата са борсови артикули ”, изясни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР