Манипулация е дума, която винаги свързваме с негативизъм. Всъщност, смятат

...
Манипулация е дума, която винаги свързваме с негативизъм. Всъщност, смятат
Коментари Харесай

Манипулацията НЕ е само лоша

Манипулация е дума, която постоянно свързваме с негативизъм. Всъщност, считат психолозите, тя може да бъде и добра, потребна и жизнеутвърждаваща.

Наистина ориентираната към деструкция операция, да вземем за пример предизборните акции, няма по какъв начин да бъде показана като положителна. Дори да не лъже, тя прикрива обстоятелства – т.е. истини, с задачата да ни принуди към несъмнено деяние. Или към безучастие.

Същото важи и за операциите в персоналните връзки от страна на токсични хора и обиновени лъжци, което постоянно значи и страхливци, които си фантазират, че ни управляват/контролират/купуват и продават, също като политиците.

Понеже през днешния ден стартира първият психосериал на Българска национална телевизия – Тревожност, главното, което насажда всяка операция е точно СТРАХ и/или ТРЕВОЖНОСТ. След това развиваме проблеми, опитваме се да ги решим, което постоянно ни основава зависимости, а оттова стигаме до болести, освен това освен на душата, а и на тялото. Защото душeвността съгласно последните интернационалните проучвания образува и над 80% от болките на физиката ни.

Коя тогава е положителната операция?

Например методите, с които родителите съумяват да прилъжат злоядите деца да хапнат или мързеливите да усвояват познания. Много постоянно точно по този начин се слага здрава основа, върху която след това бързо и сполучливо се развиват чудесни привички.

Може ли тя да се трансформира в неприятна операция?

Да, в случай че е нападателна и е насаждана като не-свобода, обвързване и с несъразмерна насила.  Така последствията от нейното продължително влияние не се разграничават от резултатите на неприятната операция. Случаят е тъкмо като в класическата фраза, съгласно която " пътят към Ада е застлан с положителни планове ”.

 
Михаил Първанов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР