Народното събрание възобновява работата си след изборната ваканция. Още в

...
Народното събрание възобновява работата си след изборната ваканция. Още в
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда ветото на президента върху промените в Закона за държавната собственост

Народното заседание възобновява работата си след изборната почивка. Още в първия ден депутатите ще обсъдят ветото на президента Румен Радев върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, свързани с бърза процедура за наложително отчуждаване на недвижими парцели в полза на частни предприятия, оповестени за национални обекти от Министерски съвет.

Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие върху закона ден след евровота, като се обоснова, че кардинално поддържа задачата на законопроекта да се форсира процеса по създаване на национални обекти и да се насърчат вложенията в индустриалния бранш. В претекстовете да върне закона обаче показва, че липсва баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност. Според президента липсват ясни критерии за включване в листата на национално значимите обекти, което може да засегне редица частни парцели, без да има гаранции, че те са обекти за общо прилагане в публичен интерес. Президентът Радев вижда и проблем при измененията, които плануват специфичен режим за компенсациите при отчуждаване на аграрни земи и горски територии на притежатели на парцели с обща повърхност над 50 декара, без причини за какво с сходна повърхност, което поражда, съгласно президента, подозрения, че тази смяна обслужва избрани критерии.

„ Българска социалистическа партия за България “ няма да вземат участие в дебатите по ветото, макар решението на Националния съвет на партията от през вчерашния ден социалистите да се върнат в Народното събрание. Точно по кое време ще стане това, Българска социалистическа партия ще взема решение през днешния ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР