Народното събрание ще гледа Закона за здравето в началото на

...
Народното събрание ще гледа Закона за здравето в началото на
Коментари Харесай

Парламентът гледа Закона за здравето на първо четене

Народното заседание ще гледа Закона за здравето при започване на новата пленарна седмица.

Законопроектът е импортиран от Антон Тонев и група народни представители и ще бъде прегледан на първо четене.

Със закона се предлага да се сътвори правна опция след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, когато е належащо, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, да може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област. Със законопроекта се вършат промени в Закона за бюджета на НЗОК , с които се предлага да се удължи с три месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, съществуващата опция през 2022 година Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на здравна помощ през интервала на оповестено изключително състояние.

Предложено е законопроектът да влезе в действие от 1 април 2022 година

На вниманието на депутатите се оферират и промени в Закона за здравното обезпечаване, които са импортирани от Антон Тонев и група народни представители. Те ще бъдат прегледани на първо четене. Със Закона за здравното обезпечаване се предлага категорично да се уреди здравното обезпечаване и здравното обслужване на чужденците с предоставена краткотрайна протекция.

Седмицата си депутатите ще стартират с промени на първо гласоподаване в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове .

На първо четене Народното събрание ще прегледа и промени в Закона за силата от възобновими източници. Със законопроекта се предлага въвеждане на осведомителен режим за случаите, в които се планува създаване на енергийни обекти за произвеждане на ел. сила от възобновими източници за лично ползване.

Депутатите ще прегледат още отчетите за активността на Българска академия на науките и на Комисията за отбрана от дискриминация за 2020 година и ще се занимаят с промени в Закона за висшето обучение на първо четене.

В петък ще се организира постоянен парламентарен надзор. Предвидено е и обсъждане със здравния министър проф. Асена Сербезова за политиката за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри, и за задържане на младите лекари и медицинските сестри в България. Дебатът е иницииран от Движение за права и свободи.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР