Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически

...
Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически
Коментари Харесай

Парламентът одобри дарения за партии от фирми, според БСП - данък корупция

Народното заседание позволи политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица .
Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се променя Законът за политическите партии.
Народните представители одобриха публицистичната корекция, направена от водача на НФСБ Валери Симеонов. Депутатите вкараха условия за юридическите лица, които могат да финансират партиите под формата на подаяние.
Съгласно текстовете те не могат да бъдат с просрочени обществени отговорности или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим .
Отпадна предлагането на Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лева за една календарна година.
В негативен избор зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев съобщи, че е дал своя вот срещу, тъй като ръководещите са въвели налог корупция за българските компании . Депутатите задължиха общините да дават безплатно офиси на политическите обединения.
В хода на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова зададе няколко въпроса на вносителите на законопроекта.
Тя попита " ще имат ли право компании, които имат обвързване към бюджета на България, да спонсорират партии, които ръководят сега България.
Освен това, ще имат ли право компании, които получават публични поръчки да спонсорират партии, които вземат участие в ръководството на страната и раздават публичните поръчки?
Трети въпрос – ще могат ли компании, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България?
Четвърто - ще могат ли религиозни юридически лица – български и непознати да финансират български партии?
Петият въпрос е, ще могат ли Неправителствени организации – български и непознати, като юридически лица с нестопанска цел да финансират български партии? "
" Корнелия Нинова няма съображение да сплотява предлагането ни за таван на даренията с това на Движение за права и свободи ", отговори водачът на НФСБ Валери Симеонов. „ Взех това изявление, тъй като бях провокиран. Естествено, че не мога да приема метода, по който желаете да получите пояснение и отговор на нашето предложение.
За следващ път с операция вие ни вкарвате в едно общо предложение с това на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев. Не, ние имаме друго предложение, което е друго. Нямате учредения да обединявате тези оферти и да търсите отговор на общо оферти. Нашето предложение е направено тъкмо с концепцията и в него е заложено опцията за подкрепяне на политическите партии като една друга мярка като една опция на невъзможността една политическа мощ, изключително по-малка такава да се устоя с един лев дотация.
От друга страна обаче ние залагаме таван на тези дарения, с което демонстрираме, потвърждаваме, че по никой случай не става въпрос за безкрайно субсидиране “, сподели още Симеонов. Както обаче стана ясно, предлагането на Симеонов за таван беше отхвърлено.
Стана ясно още, че партийната дотация от 1 лева за фактически получен глас влиза в действие от деня на обнародването на промените в Закона за държавния бюджет за 2019 година в " Държавен вестник ". Това реши Народното събрание по време на гласуването на текстовете от законопроекта.
Първоначално заложеното бе законът да влезе в действие със задна дата от 1 юли 2019 година, само че ръководителят на Бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова направи публицистична корекция той да влезе в действие при обнародването му в " Държавен вестник ". От своя страна секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов съобщи, че за това няма претекстове. Той предложи законът да влезе в действие от 1 октомври 2019 година
Предложенията на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за промени в обществените и данъчните закони, направени сред двете четения на Закона за бюджета не бяха подложени на гласоподаване в зала, тъй като опонират на първичния план на импортирания законопроект, а точно понижаване на партийните дотации. Такъв бе аргументът на ръководителя Менда Стоянова. Същото се случи с тези оферти и на съвещанието на водещата по законопроекта Бюджетна комисия на 20 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР