Народното събрание прие правилата, по които ще се разглеждат и

...
Народното събрание прие правилата, по които ще се разглеждат и
Коментари Харесай

Парламентът започва работа по конституционните промени. Какво предстои

Народното заседание одобри разпоредбите, по които ще се преглеждат и гласоподават конституционните промени, оповестени като един от главните цели на кабинета. Подкрепиха ги 107 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ, а 48 от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " бяха " срещу ". Очаква се съотношението да се резервира и при гласуването на измененията в главния закон в пленарна зала.

Това значи, в случай че никоя от до момента деклариралите поддръжка обединения не се отметне, измененията конституцията би следвало да минат с общо 168 гласа, в случай, че всички представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ гласоподават за тях.

Засега това наподобява евентуалният сюжет, най-малко в случай че ГЕРБ и Движение за права и свободи не повторят дейностите си от кабинета Борисов II, когато двете партии отхвърлиха авансово контрактувания " исторически компромис " през 2015 година Че конституционни промени ще се одобряват най-шумно показва глобеният за корупция по световния акт " Магнистки " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Във вторник той словоохотливо начерта графика за измененията в конституцията. По думите му на 6 октомври те ще бъдат признати на първо четене. Тъй като декларираната към този момент поддръжка за текстовете е за не повече от 168 души, това значи, че измененията няма да вървят по така наречен " бърза писта ", за която се изисква болшинство от 180 гласа.
Реклама
При това състояние Пеевски, който към този момент е представителят на ръководещото болшинство по тематиката, изясни, че в случай че при първото четене през октомври не се съберат 180 гласа, " действителното първо четене ще бъде на 6 декември в пленарната зала, по-късно на 13 декември ще има съвещание на комисията по конституционните въпроси, на 14 декември ще се гласоподава на второ четене, а на 15 декември - на трето четене ".

Според разпоредбите, които депутатите одобриха в понеделник, са планувани три гласувания на законопроекта - първото и третото са кардинални и в целокупност на всички текстове, а второто е за всяка наредба поотделно. Предложения по текстовете се вършат единствено сред първото и второто гласоподаване.

Ако всичко се развие по проекта на трите партньорски обединения (ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ) текстовете следва да са факт до Коледа.
Критиките към плана
Трите обединения настояват, че преди второто четене текстовете ще " отразят рекомендациите на Венецианската комисия ", които органът към ПАСЕ се чака да изпрати до България.
Реклама
Очаква се обаче да има и други ремонти, изключително след рецензиите, които съдии и прокурори насочиха към плана.

Преди дни изненадващо съдии, прокурори и следователи показаха съвсем идентични сериозни мнения по импортирания план за промени на конституцията по време на полемиката, проведена от Българския съюз за правни начинания (БИПИ). Съюзът на юристите в България (СЮБ) посредством своя ръководител Владислав Славов пък стигна по-далеч и изиска отдръпване на плана.

И трите професионални организации на правосъдната власт - Съюзът на съдиите, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите оферират да се резервира структурата на Висш съдебен съвет с две колегии и пленум, като се лимитират пълномощията му. Татяна Жилова, ръководител на ССБ, и Десислава Попколева, член на УС на съюза, подчертаха, че тpябвa дa имa яcнa caмocтoятeлнocт нa двeтe настоящи ĸoлeгии нa BCC - съдийска и прокурорска, нo тe тpябвa дa мoгaт дa paбoтят зaeднo по стратегически въпроси.

Hacтoящата интeгpиpaна конструкция нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт тpябвa дa ce зaпaзи c двe ĸoлeгии, нo пpи oгpaничeни пpaвoмoщия нa плeнyмa, зaяви Дecиcлaвa Πoпĸoлeвa. Πлeнyмът дa ce зaнимaвa c общия бюджeт, избopa нa глaвния пpoĸypop, oбyчeниeтo нa млaдшитe мaгиcтpaти от трите звена на правосъдната система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg