Народното събрание прие окончателно промени в Закона за защита от

...
Народното събрание прие окончателно промени в Закона за защита от
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие


Народното събрание одобри дефинитивно промени в Закона за отбрана от домашно насилие( ЗЗДН). Проектът, единен с оферти от двете най-големи парламентарни сили, беше част и от целите на Народното събрание, оповестени малко след образуването му. 

Промените ще осигурят по-бърза и съответна поддръжка на потърпевшите. Нормативният акт е основа за провеждането на поредна държавна политика в региона на домашното принуждение, каквато до момента липсваше.

Създава се народен съвет по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, който ще основава и поддържа указател на случаите на домашно принуждение на територията на страната. В Министерство на вътрешните работи ще има осведомителна система за предварителна защита и отбрана от педофилия, както и указател на причинителите на тези закононарушения.  

Промените бяха признати с гласовете главно на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, а против тях гласоподаваха депутати от " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Те декларират, че се прокарването на джендър идеологията или опасност, че деца ще бъдат отнемани от родителите със съдействието на неправителствени организации.

В плана обаче беше включено предложение на  " Възраждане " за основаване на указател на педофилите.  

Ключови промени 

Промените се обсъждаха още в границите на 47-ото Народно заседание по време на ръководството на кабинета Петков. В края на 48-ия парламент законопроектът беше отритнат, макар напъните на Политическа партия и Демократична България да бъде признат. В 49-тото Народно заседание Коалицията настоя законопроектът да бъде приоритет в законодателната стратегия на ПП-ДБ и ГЕРБ, с която започва работата на депутати. 

Сред основните промени в ЗЗДН е използване на възбрана за всевъзможен контакт на насилника с потърпевшия от домашно принуждение - изключени са връзките по телефон, имейл, елементарна поща и всевъзможни други средства за връзка.

Предвижда се даване на безвъзмездна правна помощ на жертвите.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон, а точно: лицата, на които са предоставени грижите за децата, лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен и други

Улеснява се достъпът до правораздаване и се основава опция за задължаване на причинителя на насилието да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева и други

Със закона се уголемяват и ограниченията за отбрана, които могат да се постановат от способените органи. Хората, потърпевши от домашно принуждение, ще могат да потърсят незабавна протекция в период от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предходния закон. По-дългият период ще е гаранция, че даже при най-тежките случаи, потърпевшите ще имат опция да се извърнат за отбрана към съда.

Дългогодишна борба

През март на среща с бъдещи народни представители на над 35 неправителствени организации, обединени в Коалиция „ Заедно против насилието “*, приканиха политическите сили да се ангажират с приемането на нов Закон за домашното принуждение. Борбата с домашното принуждение беше оповестена за законодателен приоритет на ПП-ДБ при откриването на 49-ия парламент. 

" През последните 3 години на телефон 112 са получени над 110 000 сигнала за домашно принуждение. По повече от половината от тях са изпращани взаимни екипи от служители на реда и медици. Това е следващото доказателство какъв брой е сложен казусът и че при неговото решение би трябвало да се подхожда сложно ", заяви Надежда Йорданова.

Междувременно Европейският съд по правата на човека постанови единомислещо, че държавните институции в България са показали дискриминация и са се отнесли безчовечен и унизително към жертва на домашно принуждение. Това е третото сходно дело против България, където дамите са преобладаващи жертви на домашно принуждение, т.е. са в неравностойно състояние, което изисква дейности от страна на управляващите. 

*Част от Коалиция „ Заедно против насилието “ е и Фондация " Будителките ", която се явява продължение на активността, която екипът на Момичетата от града, упражнява от години. Oсновател и основен мотор на най-голямата общественост на жертви на домашно принуждение и принуждение, учредено на пола,  " Не си сама - Заедно против насилието ". Наша идея постоянно е била битката с домашното принуждение и насилието, учредено на пола, равните права и благоприятни условия.  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР