Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

НС прие промени в Закона за достъп и разкриване на документите

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност (ДС) и разследващите служби на Българската национална войска (БНА) . Законопроектът бе гласуван със 111 гласа " за ", 28 - " срещу " и петима - " въздържал се ". 

" За " измененията, импортирани от " Демократична България " , гласоподаваха народните представители от " Продължаваме Промяната " , ГЕРБ-СДС , Движение за права и свободи , двама от " ИТН " (ИТН) . " Против " бяха 19 от депутатите на " Българска социалистическа партия за България " и девет от " Възраждане " . С " въздържал се " гласоподаваха четирима от народните представители на Има Такъв Народ и един от левицата. 

С оферти законопроект се конкретизира, че пълномощието на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия, по-известна като комисия по досиетата, не е еднократен акт предвид на забележителния брой хора и институции, които ревизира.

Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно изговаряне при появяването на нови доказателства за принадлежност за тествано лице не е обвързано със наложителна инспекция , която тя прави.

Измененията плануват при положение, че се откри, че някое от проверяваните лица е с открита и оповестена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от миналата инспекция, като разкрие и разгласи новото обществено качество на тестваното лице без ново определяне на принадлежността. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР