Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на

...
Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на
Коментари Харесай

Парламентът одобри приватизацията на три обособени части от ВМЗ-Сопот

Народното заседание утвърди предлагането на Министерския съвет за приватизация на три обособени елементи от имуществото на "Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД-Сопот. За договорката гласоподаваха 73 депутати, трима бяха "против ", а 15 се въздържаха. Според вносителя това се прави заради отпаднала нужда от тях за индустриалната и комерсиалната активност на сдружението.

Преди месец държавното управление предложи на Народното събрание да вземе решение за продажба на тези активи. "Те са неоперативни активи, нямат директно отношение и не са нужни за осъществяване на индустриалната и комерсиална активност на сдружението, не се употребяват, разрушават се и изискват спомагателни разноски за поддръжка ", е посочено в претекстовете на министрите. След решението на Народното събрание процедурата за продажба на парцелите ще бъде осъществена от Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор по реда на Закона за приватизация и следприватизационен надзор.

Единият от парцелите е земеделска земя от 6.852 дка в село Калояново, Пловдивско, като към нея има осем здания с обща повърхност близо 2000 кв. метра. Той се употребява като индустриален и складов обект. За обмен се приготвя и хижа "Чивира " в село Старосел. Към нея има трапезария и едноетажна постройка с разгъната застроена повърхност от 1215 кв. метра. Ще се търси покупател и за недовършен триетажен хотел с повърхност 556 кв. метра.

Тези три обекта нямат никакво отношение към индустриалната активност на военния цех. Предложението за продажба е направено от мениджърите на предприятието и синдикатите.

"Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД е най-голямото дружество от военнопромишления комплекс в България. То е в листата на сдруженията, неразрешени за приватизация. За да се пристъпи към цялостна или частична продажба на ВМЗ е нужна глоба от Народното събрание. След неговото решение Агенцията за приватизация ще търси покупател на тези обособени елементи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР