Народното събрание обсъди проектите на решения за Република Северна Македония

...
Народното събрание обсъди проектите на решения за Република Северна Македония
Коментари Харесай

НС реши за френското предложение за Северна Македония

Народното заседание разиска плановете на решения за Република Северна Македония (РСМ). Заседанието беше намерено от краткотрайния ръководител Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за районен съд Македония. Дневният ред беше утвърден от 210 народни представители.

Парламентът удължи законодателната си активност до привършване на точка 3 от дневния ред - Второ гласоподаване на промени в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги.

Народните представители одобриха предлагането на "Демократична България " за Република Северна Македония със 170 гласа "За ", 37 - срещу и 21 - въздържали се. Предложението гласи, че 47-ият парламент разпорежда на държавното управление да утвърди предлагането на френското председателство на Европейски Съюз за повдигане на ветото за старт на договаряния за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче се слага експлицитното условие то да бъде прецизирано и усъвършенствано в отбрана на българския народен интерес.

Проектът на Движение за права и свободи бе отритнат след гласоподаване. Той бе импортиран след гласуването на вота на съмнение към държавното управление на Кирил Петков. В него се показва, че Народното събрание утвърждава оферти от френското председателство план на Преговорна рамка за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет неотложно да предприеме всички нужни дейности в осъществяване на решението на Народното събрание. Предложението на ГЕРБ-СДС планува предприемане на дейности от Министерския съвет за утвърждение на плана на Преговорната рамка и плана на Заключение на Съвета на Европейски Съюз за европейската интеграция на РСМ.

Депутатите отхвърлиха и проеката, препоръчан от ПГ на ГЕРБ-СДС.

По-рано „ Възраждане “ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, тъй като няма смяна в политическата конюнктура в районен съд Македония. Това съобщи депутатът от „ Възраждане “ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев, съобщи БГНЕС.

„ РСМ не се е реформирала. В сегашния си тип този парламент морално е банкрутирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред “, сподели Георгиев. Според него не е държавнически оферти импортирани в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекост.
„ Не може нещо толкоз значимо да бъде обсъждано за половин час, да бъде входирано през вчерашния ден и да се гласоподава през днешния ден “, сподели още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едвам 12 народни представители.

Стратегическият интерес на България е районен съд Македония и страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 година дефинира този въпрос като главен приоритет на първото българско председателство на Европейски Съюз. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната естрада.

За да има мир и непоклатимост на Балканите, ние би трябвало да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и Европейски Съюз. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Българският народен интерес е България да бъде свободна и просперираща. Да създадем по този начин, че с днешното решение Народно събрание да бъде един добър образец. Иначе националното изменничество няма да бъде последно. Това съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, съобщи БГНЕС. Декларацията на Костадин Костадинов, която беше наситена с доста исторически обстоятелства и препратки към Балканските войни, беше ориентирана против гласуването в поддръжка на отпадане на ветото за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейски Съюз.

„ Безотговорно е да се приказва, че това е най-хубавото предложение, че това е настояването на българина. Външният министър в оставка доста ясно съобщи, че това е най-хубавото предложение спрямо останалите. Но също по този начин ясно съобщи, че то се разграничава и не покрива настояванията на България, изразени в решенията на предходното Народно събрание, както и от позицията изразена от всички партии, в това число от Демократична България, ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи на КСНС при президента “, сподели Йорданов. Той изиска президентът Румен Радев да разсекрети последния КСНС за Северна Македония, с цел да види българското общество какво са говорили политиците и премиера в оставка Кирил Петков.

Вчера на съвещание на комисията по външна политика народните представители утвърдиха плана на решение, импортиран от ръководителя на ПГ "Демократична България " Христо Иванов. В него се планува прецизиране на текста на плана на Заключенията на Съвета, тъй че да подсигурява вписването на българите в конституцията на РСМ в наредбите, в които са упоменати други нации, на равна основа с тях.

Преди това депутатите от комисията изслушаха министърът на външните работа в оставка Теодора Генчовска. В отрасловата комисия постъпиха още два плана на решения за РСМ от депутатите на Движение за права и свободи и друго, импортирано от ПГ ГЕРБ-СДС.

На интернет страницата на Народното събрание е оповестен и план на стратегия за постоянен парламентарен надзор. На въпроси и питания на народни представители ще дават отговор петима министри в оставка - Теодора Генчовска, Асена Сербезова, Атанас Атанасов, Иван Иванов и Бойко Рашков.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР