Финалът на конкурса за песен на Евровизия започва в шведския

...
Финалът на конкурса за песен на Евровизия започва в шведския
Коментари Харесай

Евровизия в сянката на Газа, след като Израел е на финал

Финалът на състезанието за ария на Евровизия стартира в шведския Малмьо с хиляди протестиращи поради присъединяване на Израел, който води война в Газа.

(Във видеото може да научите повече за: Заради откриването на Евровизия: Драконовски ограничения за сигурност в Израел)

Израел се подрежда дружно с Хърватия и Швейцария като един от любимците на букмейкърите да наследи от Швеция цветното и кичозно съревнование, гледано от над 100 млн. души .

Полицията заяви, че се чакат до 20 000 стачкуващи да се съберат против присъединяване на Израел в Малмьо , чиито над 360 000 поданици съставляват 186 националности, доста от които от Близкия изток.

Третият по величина град в Швеция също чака до 100 000 почитатели от 90 страни на 50-ата годишнина от успеха на емблематичната поп група ABBA на Евровизия с " Waterloo ". Междувременно надпреварата беше разтърсено по-рано в събота от дисквалификацията на холандския реализатор Йост Клайн по аргументи, които наподобява нямат връзка с несъгласията към присъединяване на Израел.

„ Шведската полиция проверява тъжба, подадена от представителка на продуцентския екип след случай след осъществяването му на полуфинала в четвъртък вечер “, споделя се в изказване на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ).

„ Докато правосъдният развой тече, не би било уместно той да продължи в надпреварата “, написа още в изказването.

Холандската телевизия Avrotros сподели за AФП в имейл, че изключването на Клайн е " непропорционално " и е " шокирана " от решението. Клайн към този момент провокира несъгласия на конференцията след втория полуфинал в четвъртък, когато неведнъж покри лицето си с холандско знаме, което наподобява показваше, че не е склонен да бъде подложен до израелската певица Еден Голан.

EСРТ удостовери през март присъединяване на Голан, макар апелите от хиляди музиканти по света да бъде изключена.

Осъждане

Песента на Голан е акомодация на по-ранна версия, наречена „ October Rain “, която тя модифицира, откакто уредниците я сметнаха за прекомерно политическа заради очевидните й подмятания за офанзивата на Хамас. ЕСРТ, който в профил Русия след войната в Украйна, упорства, че не се занимава с политика. Миналата година той забрани на украинския президент Володимир Зеленски да приказва на арената, с цел да отбрани неутралността на събитието.

Тази индиферентност беше оспорена във вторник от шведския артист Ерик Сааде, който взе участие в откриващия номер на състезанието, носейки палестинска куфия към ръката си.

Два дни по-късно синдикатите в белгийската телевизия VRT за малко прекъснаха предаването на втория полуфинал, с цел да излъчат известие в поддръжка на палестинците.

„ Ние осъждаме нарушаванията на човешките права от страната Израел “ , се споделя в известието на холандски, съпроводено от хаштаговете #CeasefireNow и #StopGenocide.

Вътре в Малмьо Арена, където уредниците са забранили всички флагове, без на страните участнички, всичко е с неонови светлини, ярки костюми и оптимистични мелодии.

" Миналогодишното издание в английския Ливърпул беше голямо празненство, празник, хвърлен в лицето на Путин. Тази година в действителност е по-трудно за Швеция да се нарежда " , сподели пред Агенция Франс Прес антроположката и специалиска по Евровизия Лизан Уилкен, имайки поради съветския водач. 

Сигурността засилена

За да получат достъп до Арена в Малмьо, към 9000 фенове би трябвало да преминат през подсилена система за сигурност, предопределена по-специално да обезсърчи протестиращите да се приближат. Полицията сподели, че няма закани, ориентирани към надпреварата, само че наличието им е подсилено с подкрепления от Норвегия и Дания. Сали Садлър, музикална почитателка от Обединеното кралство, сподели, че митингите " малко са помрачили " духа на Евровизия.

" Но всичко е въпрос на единение и музика. Всички сме тук дружно, всички народи, за обич, а не за ненавист ", сподели тя пред AФП.

" За почитателите в този момент е време за настроени и оживени ритми, а изданието за 2024 година предлага необятна гама от музикални жанрове. Няколко осъществявания са свързани с психологичното здраве, доста млади актьори споделят, че не се усещат добре и се борят с идентичността си ", сподели пред Агенция Франс Прес Андреас Онерфорс, професор по история на концепциите и експерт по Евровизия.

 „ Друга ясна тематика са религиозните и духовни намеци. След това има класическа гама от любовни песни от отчаяние до почтено въодушевление “ , продължи той. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР