Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите

...
Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите
Коментари Харесай

Парламентът наложи мораториум върху цената на тока, водата и отоплението

Народното заседание наложи мораториум върху цената на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната сила на равнищата от 1 януари, 2021г. Предложението за мярката, написана по този метод, беше направено в пленарната зала от ръководителя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата към основаването на краткотрайна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея.  " За " гласоподаваха 186 депутати, двама бяха " срещу " и двама " се въздържаха ". 

Атанасова изиска в плана на решение за краткотрайната комисия да бъде записано единствено, че Народното събрание постанова мораториум.

Зам.-председателят на Народно събрание Ива Митева/ " ИТН " / предложи мораториумът да бъде гласуван настрана и завършен като настрана решение от това за основаване на краткотрайната комисия.

Рамадан Аталай/ДПС/ изиска предлагането на ГЕРБ-СДС да не се гласоподава, тъй като е направено след приключване на времето на ГЕРБ-СДС. Според него решението за мораториум е нелегално, тъй като всяко решение на Народно събрание се взема откакто е показано в писмен тип на депутатите.

" ИТН " ще поддържа предлагането за мораториум, разгласи ръководителят на групата Тошко Йорданов. 

След това Народното събрание гласоподава и основаването на краткотрайна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея, която да е на паритетен принцип от 14 народни представители, по двама от всяка парламентарна група. Вносител на предлажението е Андрей Гюров и група народни представители от ПГ " Продължаваме Промяната ". Сред претекстовете са, че тематиката е основна за обществото през последните няколко месеци, а поръчката на КЕВР за ново повишение цената на тока ще рефлектира върху социално-икономическото положение на хората и не може да остане отвън полезрението на Народно събрание.  " За " основаването на комисията гласоподаваха 163 депутати, 49 бяха " срещу ", а седем " се въздържаха ". Предвижда се тя да работи за период от един месец, като главният й предмет и цел е да даде оферти за справяне с рецесията в енергийния бранш.

След решението на Народното събрание, с пет гласа " за " Комисията за енергийно и водно контролиране " отсрочи плануваното за през днешния ден от 13.30 ч. съвещание за цените на тока за битовите консуматори от 1 януари. На него трябваше да бъдат представени  мненията на енергийните компании за желаните поскъпвания приблизително с 11,5% за страната.

По график след откритото съвещание за цените на тока трябваше да има и публично разискване на цените на електрическата енергия, на което пък да се чуят мнения от страна на потребителите. 

Преди това, от 10 ч сутринта в комисията имаше открити съвещания за цените на електрическата енергия, създавана от ВЕИ-та, а по-късно намерено съвещание за цените на парното, в което участваха шефовете на топлофикациите. На публичното разискване на цените на парното омбудсманът Диана Ковачева и водачът на " Изправи се. БГ! " желаеха да не се трансформират цените на парното.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР