Народните представители от 48-ото Народно събрание (НС) изпуснаха възможността да

...
Народните представители от 48-ото Народно събрание (НС) изпуснаха възможността да
Коментари Харесай

Фонд за жените: Депутатите изпуснаха шанса да покажат загриженост към жертвите на насилие

Народните представители от 48-ото Народно заседание (НС) изпуснаха опцията да покажат угриженост и поддръжка към жертвите на домашно принуждение , като отхвърлиха на първо четене два законопроекта - на Българска социалистическа партия и " Демократична България " за промени на Закона за отбрана от домашно принуждение (ЗЗДН). Това разяснява Рая Раева, шеф „ Кампании и връзки “ на Българския фонд за дамите.

Потърсихме Раева за коментар във връзка гласуването в петък, 27 януари, при което настъпи поврат - в началото Законопроектът на Надежда Йорданова („ Демократична България “) беше признат, само че при поискано прегласуване от заместник-председателя на Народното събрание Кристиян Вигенин (БСП) не доближиха два гласа в поддръжка. В рамките на същото съвещание за разискване беше препоръчан и законопроектът, импортиран от Българска социалистическа партия, който предвиждаше увеличение на спешните центрове за потърпевши и жертви от домашно принуждение. До същински спор и по двата текста обаче по този начин и не се стигна, счита Раева. 

“Народните представители имаха късмет с поддръжката на първо четене да покажат позиция, че домашното принуждение е сериозен проблем и че ги е грижа за живота на българските дами “ , съобщи Раева. По думите ѝ вместо това признание, са се чули потресаващи и срамни изявления от народни представители от парламентарните групи на „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и ГЕРБ. 

„ Тези народни представители в нито един миг не разясниха казуса с домашното принуждение всъщност , нито една от тези парламентарни групи, които изброих. Това беше една близо тричасова полемика, която отиде в напълно друга посока – на обвинявания към гражданските организации, които бяха наречени " модерни български еничари, които отварят вратата за пробутване на Истанбулската спогодба ” („ Възраждане ”), през „ Ние сме срещу третия пол “ (Корнелия Нинова), до „ Има и други парламенти, ще го приказваме отново “ (Любе н Дилов, ГЕРБ) . Всичко това се сподели на фона на преди малко излязлата в медиите вест за следващото ликвидиране на млада жена от Варна, чието тяло беше намерено в септична яма. Предполагаемият причинител е нейният сътрудник ", уточни Раева.

По думите на специалиста това е било една грозна полемика , която няма нищо общо с тематиката за домашното принуждение. В нея не стана дума за това по какъв начин могат да се поддържат жертвите, какви ограничения да се вземат, не се разясниха съответни текстове, които тормозят народните представители. Напротив, чуха се грозни неистини и манипулативни изказвания във връзка с работата на гражданския бранш, отбраната и сигурността на децата, прокарването на “опасни западни идеологии ”, уточни Раева. 

Тя счита, че тази реторика се употребява за всяване на политически боязън и РR в хода на една в този момент започваща предизборна акция. " Виждали сме го и преди , през 2018-а година, когато дебатът за утвърждението на Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (т.нар. Истанбулска конвенция) беше преместен от “заплахи ” като пробутване на “джендър идеология ”, “трети пол ”, “родител 1 и родител 2 ”. Целта на този вид политическо говорене е да измести фокуса от същински съществуващия проблем – в тази ситуация по какъв начин да предоставим на потърпевшите от домашно принуждение освен по-добра законова отбрана, само че и предварителна защита и работещи услуги. Тогава Българска социалистическа партия споделиха, че България няма потребност от интернационалните конвенции и че могат да предложат закон, който да реши казуса с домашното принуждение. Обещание, което потъпкаха в петък ", съобщи още Рая Раева.

По думите ѝ Корнелия Нинова в качеството си на министър на стопанска система в 47-мото Народно събрание в действителност поддържа Законопроекта за Защита от домашно принуждение, тогава импортиран за разискване от министъра на правораздаването Надежда Йорданова и Министерския съвет. Решението е от съвещание на 13 юли 2022 година, взето е с нейна поддръжка и поддръжката на четирима министри от Българска социалистическа партия. Протоколът и стенограмата са обществено налични и това елементарно може да се ревизира, добави Раева. 

" Също е значимо да се отбележим , че в Закона за изменение и допълнение на ЗЗДН на Българска социалистическа партия, импортиран от госпожа Корнелия Нинова в границите на 48-ото Народно събрание, тя се аргументирате със „ стандарта на Съвета на Европа “ за броя центрове за потърпевши от принуждение - стандарт, натрапен от Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция) ", уточни специалистът. 

От Българския фонд за дамите работят по тематиката от години. Имат позитивно мнение за проектозакона на Надежда Йорданова, взели участие са и в комисиите в 48-ото Народно заседание, където текстът е бил обсъждан и гласуван. В рамките на тези комисии ЗИД на ЗЗДН беше подсилен от " Демократична България ", " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и ГЕРБ. “Добре е да попитаме и депутатите от ГЕРБ по какъв начин ще обяснят неналичието си на поддръжка в пленарната зала в петък “, разяснява Раева. 

Оттук нататък ние ще гледаме на всички тези народни представители, които гласоподаваха с 65 гласа " срещу " и 14 въздържали се, като съучастници посредством бездействието си, незнанието си и нехумаността си в убийството на всяка жена, в побоя над всяка жена и дете, в адския живот на всяка жена и дете в обстановка на домашно принуждение, съобщи още шефът „ Кампании и връзки “ на Българския фонд за дамите.

През 2022 година това бяха 26 дами, а от началото на тази година към този момент знаем за най-малко два случая, приключили съдбовно, добави тя. 

От Българския фонд за дамите изброяват какво в действителност щеше да усъвършенства ЗИД на ЗЗДН:

1. Създаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, който ще отговори на потребността от обезпечаване на съгласуваност сред органите, виновни за битката с домашното принуждение, като в това време създава и реализира държавните политики за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение. Наличието на обединен, профилиран и непрекъснато настоящ орган ще спомогне за построяването на единна политика и ефикасното ѝ използване от всички заинтригувани страни за предварителна защита и битка с домашното принуждение в България.

2. Удължаване на периода за подаване на молба за незабавна отбрана от един на три месеца е в най-хубавия интерес точно на дамите, които съставляват болшинството от потърпевшите от домашно принуждение. По-дългият период ще е гаранция, че даже при най-тежките случаи, потърпевшите ще имат опция да се извърнат за отбрана към съда.

3. Създаването на Централен указател на случаите на домашно принуждение, съдържащ цялата информация за случаите на домашно принуждение, ще отговори на редица провокации. Липсата на единна национална статистика прави невероятно образуването на точна преценка за размерите и обсега на феномена домашно принуждение и насилието, учредено на пола в страната. Тя попречва създаването, приемането и измерването на резултата и адекватността на ограниченията, целящи да дават отговор на потребностите на потърпевшите, техните фамилии и да поддържат българското общество в оправянето с казуса.

4. Удължаване на Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение от една на три години. Досегашният едногодишен интервал е извънредно непълен и ограниченията, планувани и финансирани от програмата, няма по какъв начин да отговорят на потребностите на потърпевшите, на експертите, които работят с тях и на способените институции. Това ще обезпечи опция за по-широк обсег и по-ясно идентифициране на наличните ограничения за поддръжка и предварителна защита.

 enlightened Според данни на Националния статистически институт (НСИ) 1 1,9% от дамите на възраст 18-74 година в България са претърпели физическо и/или полово принуждение през живота си като възрастни

По последни данни от Министерството на вътрешните работи се следи нарастване на броя на сигналите за домашно принуждение , регистрирани и записани на Единния европейски номер за незабавни повиквания - ЕЕН 112. Само за година случаите на принуждение са скочили с 10 %, сочат данни на Министерството на правораздаването, представени от Българския фонд за дамите. Според данни на Национален статистически институт 11,9% от дамите на възраст 18-74 година са претърпели физическо и/или полово принуждение („ най-малко един от двата типа принуждение “) през живота си като възрастни. Общо 20,5% от дамите на възраст 18 - 74 година в страната, които сега имат или в миналото са имали сътрудник, са претърпели един или повече случаи на принуждение от съкровен сътрудник.

Младите дами (на възраст сред 18 и 29 г.) са изложени на максимален риск от принуждение от съкровен сътрудник спрямо дамите от други възрастови групи. Всяка трета жена на възраст 18-29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник - 36,3 на 100, съгласно данни на Национален статистически институт.

През 2022 година съгласно данни от медийни изявления минимум 26 дами са изгубили живота си от ръката на свои сегашни или някогашни сътрудници или други близки родственици. От началото на 2023 година минимум две дами са изгубили живота си. Насилието над дами коства на България над 6,8 милиарда евро всяка година, като общо за Европейския съюз тази цифра е 366 милиарда годишно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР