Наричат ги нежните гиганти. Слоновете, населяващи Африка и Азия, са

...
Наричат ги нежните гиганти. Слоновете, населяващи Африка и Азия, са
Коментари Харесай

Удивителните качества на слоновете

Наричат ги нежните колоси. Слоновете, населяващи Африка и Азия, са най-големите животни в света. Огромните им тела, само че и сензитивните им крайници и сложноустроените им мозъци са съвършено пригодени към саваните и горите на тези райони.

Въпреки че слоновете вървят на пръсти, те съумяват да минават дълги дистанции. Причината е, че имат клиновидни мастни възглавнички на ходилата си, което ги прави плоски. В тези възглавнички се крият и огромни подправени пръсти, които им дават опора, разпределяйки цялото им тегло нагоре по крайниците.

Краката на слоновете имат и още една учудваща функционалност - връзка. Слоновете чуват нискочестотния екот от бумтене или тропане от към 32 километра разстояние. Този тон основава трептения по повърхността на земята, които животните усещат през ходилата си. Изследователите считат, че по-късно вибрациите минават през костната система на животното и стигат чак до ушите. По този метод слоновете могат да усетят заплахата отдалеко.

Слоноветеразпознаватезика

Огромните животни имат и други впечатляващи умения. Изследване от 2014 година открива, че слоновете могат да разграничават другите човешки езици и познават дали гласът е на мъж, жена или дете. Това е изключително потребно за тях, когато би трябвало да преценяват какъв брой огромна опасност за тях е някой човек.

Изследователите пускали аудиозаписи на разнообразни гласове на слонове от Националния парк Амбосели в Кения, с цел да ревизират какъв брой отбранително ще се държат животните. Опитите демонстрират, че слоновете реагират по-остро на записите на хора от африканското племе масаи, които от време на време убиват слонове. Изследователите откриват също, че животните се стресират по-малко, когато чуват гласове на дами или деца от племето масаи, тъй като те рядко са опасност за слоновете.

" Помникатослон "

Това, че умеят да разпознават другите езици, е още едно доказателство за прословутата добра памет на слоновете. Те освен имат най-големите мозъци от всички бозайници, само че и разполагат с повече пирамидални неврони от хората. Тези неврони са виновни за когнитивните функционалности. Това на процедура значи, че паметта на слоновете може да е по-добра от тази на хората. Не е учудващо, че слоновете съумяват да запомнят къде е най-близкият до тях източник на вода, даже това да е на 50 километра разстояние.

Снимка: R. de Haas/blickwinkel/AGAMI/picture alliance

Когнитивните качества на слоновете са им от изгода и в общественото им развиване в техните комплицирани общества. Трамватичните случки, като да вземем за пример някой слон от стадото да бъде погубен от бракониери или да се изгуби, се отразяват на нервната система на слоновете и ги вършат нападателни и страхливи. Такива обстановки основават проблеми и на по-малките слонове, чиито родители не съумяват да ги научат на значими обществени умения.

Слоновете са заплашен тип, изключително в Азия, където популацията им е намаляла с минимум 50% за последните три генерации (около 75 години). Причината за това е най-много в хората, които не престават да нарушават естествения хабитат на слоновете. Голяма опасност за нежните колоси са и бракониерите в някои елементи на Африка.

***
Вижте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР