Нарастват рисковете и заплахите за европейската сигурност, посочи началникът на

...
Нарастват рисковете и заплахите за европейската сигурност, посочи началникът на
Коментари Харесай

Висши военни на България и ЕС обсъдиха Черноморския регион

Нарастват рисковете и заканите за европейската сигурност, уточни началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. В София той беседва с ръководителя на Военния комитет на Европейския съюз военачалник Клаудио Грациано.

От думите и на военачалник Грациано, и на адмирал Емил Ефтимов стана ясно, че обстановката в Черно море е била тематика на диалозите. Без да навлиза в детайлности началникът на защитата сподели: „ Наблюдават се от ден на ден опасности и закани за европейския ред и сигурност, както и наклонност към повишаване на споровете в непосредствена непосредственост до границите на Евросъюза “.

„ Необходимо е да продължи взаимната работа по основни за двете организации планове, като военната подвижност и взаимоотношението при осъществяване на задачи и интервенции в отговор на рецесии “, добави той.

Генерал Грациано уточни комплицираната конюнктура и изясни, че е нужно интензивно ангажиране на страната ни.

„ Във времена на пандемия и рецесия е значимо да подчертаем смисъла на презграничните коридори, като кулоар №8, който е значим за поддържането на доставките и превозването на сериозно значими товари, изключително значими за военната подвижност в границите на Европейския съюз. Ситуацията в източния район остава напрегната, по тази причина би трябвало да останем ангажирани с обезпечаването на нашите общи граници, против новите и старите закани “, сподели той.

Преди дни в Черно море завърши обучение " Морски щит 2021 ". Сега сега тактическа група с две корвети организира взаимни ракетни и артилерийски стрелби и конвой на кораби.

В ход е обучение за разкриване и заличаване на котвени мини и пукотевица по въздушна и морска цел, подводни интервенции.

Генерал Грациано напомни, че страната ни има основна роля в района на Западните Балкани. Той благодари и за присъединяване на страната ни в задачи и интервенции на Европейския съюз.

Генерал Грациано се е срещнал и с вицепремиера и министъра на защитата в оставка Красимир Каракачанов. По-рано през днешния ден адмирал Емил Ефтимов и военачалник Клаудио Грациано се поклониха пред Паметника на незнайния боец в столицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР