Нарастват критиките към бивши австрийски политици заради връзките им с

...
Нарастват критиките към бивши австрийски политици заради връзките им с
Коментари Харесай

Нарастват критиките към бивши австрийски политици заради връзки с Русия

Нарастват рецензиите към някогашни австрийски политици поради връзките им с Русия след нашествието на съветския президент Владимир Путин в Украйна. Уебсайтът на австрийското публично радио и телевизия разгласява материал за връзките на някои австрийски политици с съветския президент Владимир Путин.

Особено сериозно е отношението към някогашния австрийски канцлер и ексръководител на Австрийската национална партия (АНП) Волфганг Шусел, който не желае да напусне поста си на член на надзорния съвет на съветския петролен тръст „ Лукойл “ с аргумента, че това не е държавна, а частна компания, листната на Лондонската борса. Неговият съпартиец и ръководител на Националния съвет, долната камара на Народното събрание, Волфганг Соботка застана на същото мнение в края на предходната седмица.

Видно е, че „ въпросът Шусел “ основава напрежение в редиците на партията. Ръководителят на провинция Тирол Гюнтер Платер (АНП), който беше министър на защитата във втория кабинет на Шусел, не пожела да се включи в дебата, се отбелязва в дебата. Той сподели на конференция, че тази тематика „ би трябвало да бъде разисквана във Виена на държавно ниво “.

Остри рецензии насочи някогашният вицеканцлер и началник на АНП Ерхард Бусек, който прикани своя правоприемник на отпред на партията да се отдръпна от поста. „ Мога единствено да го помоля да е по-последователен, в случай че не желае да опетни своето име “, съобщи той и установи: „ Това, което прави сега, не е почтено “. За Бусек не е разумна аргументацията, че „ Лукойл “ е частна компания. Във време на война „ компания, която търгува с сила, в никакъв случай не е частна. А Волфганг Шюсел е доста образован. Грозно е да ни счита за толкоз глупави и да мисли, че му имаме вяра. “

Още във вторник Австрийската социалдемократическа партия (АСП) изиска наново федералният канцлер Карл Нехамер /АНП/ да „ приказва ясно “ с Шусел по тематиката и да го убеди да се отдръпна като член на надзорния съвет в „ Лукойл “, защото тава дума за репутацията на Австрия.

За партия НЕОС са несъвместими длъжността в „ Лукойл “ и постът ръководител на Австрийското сдружение по въпросите на външната политика и Обединените народи, които заема Волфганг Шусел.

Ексканцлерът не е единственият някогашен австрийски политик на работа в съветски тръст. Бившият австрийски канцлер от АСП Алфред Гузенбауер беше специалист в близкия до Кремъл „ Институт за разговор за цивилизационни проучвания “, учреден от Владимир Якунин, някогашен президент на съветските железници и непосредствен поддръжник на Путин. В изявление за австрийската телевизия преди няколко дни Гузенбауер разгласи, че към този момент не работи там.

Малко след края на политическата си кариера някогашният министър на финансите от АНП Ханс Йорг Шелинг беше зает за няколко месеца като консултант на газовия тръст „ Газпром “ за плана „ Северен поток 2 “, в който взе участие и австрийският петролен тръст ОМВ. „ Оттогава нямам задължения в Русия под каквато и да било форма, акцентира Шелинг преди няколко дни за вестник „ Стандард “.

Австрийската партия на свободата (АПС/) известно време имаше тесни връзки с Москва. През 2016 година групировката, ръководена по това време от Хайнц-Кристиан Щрахе, подписа в съветската столица съглашение за съдействие с партията на Путин " Единна Русия ". Срокът на деяние на контракта изтече в края на предходната година и не беше продължен. В интевю за малкия екран ръководителят на партията Херберт Кикъл съобщи, че то е „ мъртва хартия “.

И други австрийски политици и стопански специалисти имат положителни контакти с съветския президент, напомня материалът. Само няколко месеца откакто Русия анексира украинския полуостров Крим, Путин беше признат на публично посещаване в Австрия и даже беше в въодушевление да се майтапи по време на срещи. Когато президентът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтъл, сега президент на Европейската стопанска камара в Брюксел, го приветства с добре пристигнал и означи, че към този момент го приема за трети път на този пост, Путин сподели на немски език: „ Диктатура. Но добра тирания! “ Като реакция залата се засмя, засмя се и седналият до Путин някогашен австрийски президент Хайнц Фишер – първият държавен началник, който Путин посети публично след анексирането на Крим.

Вероятно повода за положителното въодушевление на Путин е била позицията на Австрия във връзка с глобите: когато Европейски Съюз ги наложи през 2014 година след съветската анексия на украинския полуостров, някои австрийски политици пледираха неведнъж за тяхното анулиране.

И на 14 февруари 2022 година, малко преди експанзията на Русия в Украйна, Лайтъл още веднъж се изрече срещу глобите против Русия. В изявление по малкия екран той съобщи, само че въобще не е уверен в успеваемостта на глобите, защото те в никакъв случай не са имали някакво влияние. Днес Лайтъл е и съпредседател в „ Диалог Сочи “, австрийско-руски цивилен конгрес за подсилване на двустранните връзки. Обща декларация на „ Диалога Сочи “ беше подписана през 2019 година от тогавашната министърка на външните работти Карин Кнайсъл и съветския министър на външните работи Сергей Лавров.

Четири години след приема в Австрийската стопанска камара, някогашният президент на Австрия Хайнц Фишер отбрани и поканата за женитба, която Карин Кнайсъл насочи до президента на Русия Владимир Путин. „ Няма да укорявам министърката на външните работи, в случай че тя поставя старания за положителните връзки с Русия “, сподели Фишер в изявление за всекидневника „ Пресе “. Видеото и фотоси от танца на Путин и Кнасъл на сватбата, приключил с реверанс на австрийската министърка пред съветския президент, обиколи света и беше коментиран от политически наблюдаващи като доказателство за близостта с Русия на съдружното държавно управление АНП/АПС.

Днес Кнайсъл е в надзорния съвет на съветския тръст „ Роснефт “ и постоянно гостува в студиата на съветската държавна телевизия. До този миг тя не е поискала да дава отговор на въпросите на австрийски медии.

Друг някогашен австрийски федерален канцлер, заемащ пост в Русия – Кристиан Керн – върна своя мандат на 24 февруари като член на надзорния съвет на съветските държавни железници.

Собственикът на заводите „ Щайер “ и вложител Зигфрид Волф се отдръпва като ръководител на надзорния съвет на „ Сбербанк Европа АД “ - основано във Виена дъщерно сдружение на „ Сбербанк “.

Русия е огромен вложител в Австрия, обобщава материалът. В Русия имат наличие 650 австрийски предприятия с вложения за 4,6 милиарда евро. В Австрия са дейни към 500 съветски компании, вложили общо 21,4 милиарда евро.

Русия се подрежда на второ място след Германия като вложител в Австрия. Австрийски компании влагат най-вече в региона на дървопреработвателната и хартиената индустрия, банковото дело, строителството и хранително-вкусовата индустрия, както и в региона на енергетиката, опаковките и автомобилостроенето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР