Нараства оборотът в сферата на услугите през третото тримесечие, показват

...
Нараства оборотът в сферата на услугите през третото тримесечие, показват
Коментари Харесай

Оборотите при турагентите и туроператорите - с ръст от 127 на сто

Нараства оборотът в областта на услугите през третото тримесечие, демонстрират предварителни данни на Националния статистически институт, основани на информацията за дейностите, обхванати в „ Транспорт, депозиране и пощи “, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули “ и в бранша „ Други бизнес услуги “.

Разбира се, по-добра информация за положението им ни дава сравнението с второто тримесечие на тази година.

Общият показател на оборота за бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “, изчислен от сезонно изгладени данни, се усилва с 9.5% по отношение на второто тримесечие на 2020 година. Най-голям растеж се следи при „ Воден превоз “ и „ Сухопътен превоз “, надлежно с по 15.5 и 14.1 %. Намаление, предстоящо, е записано единствено при „ Въздушен превоз “ (16.8%) - специалистите са единомислещи, че тук надали скоро ще се реализира очевидно възобновяване на активността.

Ръст има още при депозиране и обработка на товари, спомагателни действия в превоза - с 2.5%, което е разследване от мощното развиване на електронната търговия от март насам във връзка със затварянето на физическите магазини и рестриктивните мерки за придвижване и извършване на покупки. Именно това бе повода за взривния растеж на извършването на покупки през Интернет. Повечето магазини и компании пробват да компенсират свитите продажби офлайн със основаване на нови или по-нататъшно развиване на съществуващи онлайн магазини. Това пък даде мощен тласът и в търсенето на складови площи.

По горните аргументи растеж има и при пощенски и куриерски услуги, въпреки и единствено с 1.7 на 100.

Общият показател на оборота за бранш „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения “ се усилва със 7.3% по отношение на второто тримесечие на 2020 година. Най-съществено повишаване е регистрирано при „ Производство на филми и телевизионни излъчвания, звукозаписване и издаване на музика “ (29.6%) и „ Издателска активност “ (22.6%). Затворени у дома естествено имаме повече време и за удоволствия. Проучванията на издателските къщи демонстрират засилен интерес към четене на книги и растеж на продажбите през Интернет. Въпреки че те не могат да компенсират напълно продажбите на място в книжарниците, въпреки всичко обезпечават доходи за издателите. А може да основат и нови трендове в бъдеще.

Интересното е, че се следят растеж по всички следени действия в този бранш, въпреки и с по-нисък ритъм. Това се вижда и при радио- и телевизионната активност, и при далекосъобщенията, при дейностите в региона на осведомителните технологии и при осведомителните услуги.

При "Други бизнес услуги " се следи нарастване по отношение на предходното тримесечие при множеството действия. Най-значителен растеж обаче е регистриран при „ Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации “ - със 127% (все отново това са трите летни почивни месеци), и „ Рекламна активност и изследване на пазари “ - с 35.5%, до момента в който най-голямо понижение е регистрирано при „ Архитектурни и инженерни действия, механически изпитвания и разбори “ - с 6.1 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР