Напрежението между Русия и Запада заради събитията в Украйна расте

...
Напрежението между Русия и Запада заради събитията в Украйна расте
Коментари Харесай

Кремъл заплаши Европа с космически цени на природния газ

Напрежението сред Русия и Запада поради събитията в Украйна пораства стремглаво, като се нажежава от взаимни закани за тежки стопански последствия. След като през днешния ден Берлин обяви, че замразява плана „Северен поток 2“, Москва отвърна на удара с предизвестие, че Европа си търси белята с цените на природния газ. Предупреждението пристигна от Дмитрий Медведев, някогашен министър председател и експрезидент на Русия,а сега зам.-председател на Съвета по сигурност.  В профила си в Туитър той написа следното саркастично обръщение:

„Канцлерът Олаф Шолц нареди прекъсване на узаконяването на газопровода „Северен поток 2″. Е, добре пристигнали в новия свят, в който скоро европейците ще заплащат 2000 евро за 1000 куб. метра газ.“

Решението на съветския президент Владимир Путин да признае двете сепаратистки републики в Източна Украйна – Донецката и Луганската, провокира отчаяние на Запад, а водещи политици от Европейски Съюз и САЩ обявиха, че на това би трябвало да се отговори с тежки стопански наказания.

Едни от най-тежките вероятни ограничения са изключване на съветските банки от интернационалната система за заплащания SWIFT и пълна забрана за капиталовите фондове на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати да имат съветски държавни облигации.

Британският министър председател Борис Джонсън към този момент разгласи, че Лондон ще замрази активите на пет съветски банки поради обстановката в Украйна.  Санкциите засягат Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank и Black Sea Bank.

Световни организации оповестиха, че Европейски Съюз възнамерява да включи в „черния списък“  банка „Русия“,  Промсвязбанк и ВЕБ (Внешекономбанк).

Европредложението за нови наказания против Русия поради дейностите в Украйна бе огласено през днешния ден в взаимно изказване на ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Предвижда се налагането на ограничения срещу замесените в противозаконното решение за признание на самостоятелност на Донецк и Луганск; против банки, които поддържат съветските военни и други действия в тези територии; ограничения за ограничение на достъпа на Русия до европейските финансови и финансови пазари и услуги; ограничавания за търговията с двете „независими“ области. Европейски Съюз е подготвен за спомагателни наказания по-късно, при нужда, се показва в изказването.

„Снощното решение на Москва и изпращането на съветска армия в Донецк и Луганск е недопустимо, в нарушаване на интернационалното право и териториалната целокупност, сувернитета и независимостта на Украйна“, се показва в изказването. След днешното съвещание на европейските външни министри в Париж ще бъдат направени оферти за правното одобряване на глобите. След това ще бъдат неотложно подхванати идващите стъпки.

За отбелязване е, че унгарският министър-председател Виктор Орбан до момента не е осъдил решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република в Източна Украйна, само че не възразява против налагането на глоби (макар че е коментирал преди нееднократно, че те не са ефективни). „Унгария споделя общата позиция на ЕС“, написа през днешния ден Орбан в Туитър.

Трусове

Междувременно „дрънкането на оръжия“ доведе до срив на съветската рубла, която тази заран падна до най-ниското си равнище от 15 месеца насам. Доходността на руските доларови облигации с падеж 2047 година се увеличи с 26 базисни пункта до 5,38% в понеделник, което е индикатор за възходящ риск за държателите на такива скъпи бумаги.

Акциите на основания в Русия производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC се сринаха с цели 22% в Хонконг, което е най-сериозната загуба от април 2018 година насам.

Участниците на финансовите пазари чакат отговора на Съединени американски щати и Европа и най-много обещаното налагане на наказания против Руската федерация, разясняват международните стопански медии.

segabg.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР