Напрежение в засегнатите от потопа карловски селаЖителите, които държавата трябваше

...
Напрежение в засегнатите от потопа карловски селаЖителите, които държавата трябваше
Коментари Харесай

„Не сме катун”: Фургоните разгневиха хората от наводнените села в Карловско

Напрежение в засегнатите от потопа карловски села

Жителите, които страната трябваше да настани във фургони, се подвигат на протест.

Причината е решението на властта фургоните да не се слагат в дворните места на потърпевшите фамилии, а надалеч от къщите им. Намерението е фургоните да бъдат струпани на обособено място в селото и едновременното им зареждане с ток, вода и обезпечаването на канализация.

До през вчерашния ден Стоян Танков и фамилията му от Каравелово бяха в листата с искащите за настаняване във фургон. Тази заран обаче се отхвърлят. „ Ние не сме лагер. Не може да живеем на някаква поляна на края на селото. Искаме фургонът да ни бъде подложен на място ”, сподели Христина Танкова пред.

Настанен надалеч от парцела си, Стоян счита, че ще отделя по-малко време за възобновяване на къщата си, а и опцията за проникването на крадци става все по-голяма. „ Свършват изборите, жандармерията си отива и кражбите стартират ”, счита мъжът.

Общо 46 фамилии от потърпевшите села са поискали да бъдат настанени във фургони. Най-много - 26, са в селоБогдан, 12 са в село Слатина и 8 - в Каравелово, съобщи. Тази заран в Богдан се организира заседание на което стана ясно, че част от хората се отхвърлят от първичното си желание. 6 фамилии са поискали да живеят на други места, защото жилищните контейнери, предоставени от страната, няма да са покрай къщите им, а ще бъдат ситуирани на избрани от общината места.

Междувременно от неправителствени организации също оферират построяването на краткотрайни домове за потърпевшите, като финансирането ще бъде обезпечено от доброволни помощи. Ще се употребява модел, прибавен сполучливо след земетресенията в Хърватска. Настаняването на хората би трябвало да стартира след 3 октомври.

23 ден към момента няма вода

В Каравелово инфраструктурата още не е контролирана, огромни багери и тежки машини се опивтат да прокарат трасета, с цел да възстановят улиците. Повечето къщи остават необитаеми.

Електричеството в трите села е изцяло възобновено, нонапрежение в селата зрее и поради неналичието на водоснабдяване. 23-и ден към този момент ВиК не е почнало да възвръща отнесените водопроводи. Според експерти от спешния щаб ще би трябвало да бъдат построени нови 8 км тръбопровод, като финансирането ще бъде обезпечено от доброволни помощи.

До края на септември кметовете на селата би трябвало да посочат терените и предварителната подготовка за монтиране на жилищните контейнери. Те ще бъдат оборудвани с всичко належащо - кревати, завивки, шкафове и котлони и конвектори за отопление. Настаняването се чака да стане в интервала от 3-ти до 7-ми октомври. До 30 септември ще стане ясно и какъв брой къщи ще би трябвало да бъдат съборени.

Кметовете ще получават информация за сечите по места

Всеки кмет в България ще получава в границите на три дни след разрешителното на каквато и да е сеч в страната цялостната информация за сечището, това се урежда с подписаното през днешния ден съглашение с Националното съдружие на кметовете на кметства. Обяви през днешния ден земеделският министър Явор Гечев при откриването на Националния събор за запазване на локалните български селскостопански породи животни.

„ В момента при дърводобив кметовете на обитаеми места не знаят къде се правят сечите и дали са законни. Сега на процедура осигуряваме цялостна бистрота какво се сече, какъв брой е законно, с каква активност и се подсигурява запазването на българската природа “, добави Явор Гечев.

Кметът на Калофер Румен Стоянов и ръководител на Националното съдружие на кметовете на кметства в България разяснява, че сега кметовете нямат информация за избраните терени за сеч и количествата дървесина, а за тази смяна е чакана от години, съобщи OFFnews.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР