Напрежение в парламента по време на дискусиите за бюджета.Г-н Йорданов,

...
Напрежение в парламента по време на дискусиите за бюджета.Г-н Йорданов,
Коментари Харесай

Напрежение. Асен Василев скастри Тошко Йорданов

Напрежение в Народното събрание по време на полемиките за бюджета.

Г-н Йорданов, аз не ви давам хрумвания по какъв начин да пишете песни, ще ви помоля вие да не ми давате хрумвания по какъв начин да пиша бюджет. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, обръщайки се към Тошко Йорданов от " ИТН ".
-->
„ В Закона за бюджета за 2022 година, защото законите за бюджетите са годишни, те би следвало да изтекат с края на годината, е записано, че Сребърният фонд не се пипа, както и 4,5 милиарда Това е минималният размер на фискалния запас, който би трябвало да се поддържа, тъкмо с цел да не се пипат целевите фондове, нито Сребърният фонд, нито който и да е различен фонд. Те в никакъв случай не са били пипани. В момента имаме 10 милиарда “, изясни Асен Василев.

„ Това, което беше направено в първия удължителен закон, е, че с изключение на средствата от фондовете и тези 4,5 млрд. бяха блокирани и в допълнение средства по стратегии и планове на Европейски Съюз, това е така наречен Национален фонд “, означи финансовият министър и посочи, че Националният фонд постоянно, откогато България е в Европейски Съюз, се употребява по предопределение за заплащания, с цел да не би трябвало да вземаме задължения според от ритмичността на приемане на европейските средства.

Той е безапелационен, че не би трябвало да се пипат фондовете, тези 4,5 милиарда да останат неприкосновени, а останалите средства от 10-те милиарда да се употребяват за естествени заплащания. „ Бюджетът, който всички в тази зала приехме, 230 от 230 депутати, участвали в залата, поддържаха актуализацията на бюджета, приключи м.г. с 2,9% недостиг на начислена основа и 0,8% недостиг на касова основа “, сподели Василев.

Финансовият министър заяви, че бюджетът, който приготвят, ще бъде с 3% недостиг на начислена основа, като съобщи, че се надява на по-малък недостиг на касова основа, съобщи БГНЕС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР