Напрегната нощ на броене на изборния вот в Районните избирателни

...
Напрегната нощ на броене на изборния вот в Районните избирателни
Коментари Харесай

Напрегната нощ в РИК-овете: Опашки, припаднали и много грешки при преференциите

Напрегната нощ на преброяване на изборния избор в Районните изборни комисии - опашки, скупчване на хора, навалица, припаднали и мудна обработка на машиннното гласоподаване и доста неточности при преференциите и машинния избор в проколите на СИК.

90% от обработените протоколи в 23 РИК са с неточности - главно при преференциите


Близо 90 % от обработените 140 протокола в 23-а Районна изборна комисия в София са с неточности, които би трябвало да бъдат поправени. Това ще удължи процеса на приемане на протоколите, който към този момент продължава над 11 часа, съобщи БНР.

Секретарят на 23 РИК Полина Витанова показа по-рано през нощта:

" Не се движат доста бързо нещата. Има много сборни неточности, изключително при преференциите, и в съвсем всеки протокол. Тези неточности би трябвало да се отстранят и след отстраняването им наново да се вкарат данните. Не става въпрос за превръщане, коригиране или каквото и да е на протоколите ".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред " Арена Армеец " преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - ръководител на 86 а СИК в " Лозенец ", изясни:

" Най-големият проблем беше, когато дойдохме до " Арена армеец ", с цел да си предадем бюлетините. Един час ни държат извън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, изтощени, и те не ни пускат, не знаем за какво. Не били готови ".

Обстановката пред зала " Арена Армеец " е спокойна, откакто по-рано полицейски кордон попречи на Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън " да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да участва на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова сподели, че това е засегнатост за членовете на комисията.

При 25-ти РИК София, където ръководител е Валери Цолов, са стигнали до 230 от 521 изборни протоколи от изборните секции. Темпото е по- бързо от предстоящото, сподели още Цолов. Той добави, че умората си споделя думата и се натрупва закъснение.

Уточни, че в залата хората от комисиите са преупредени да съблюдават противоепидемичните ограничения и да не се скупчват, само че не всички се преценяват с инструкциите.

Не такава обаче е обстановката в зала " Фестивална ", където също се обработват протоколи от РИК София. Част от членовете на изборни комисии там разясниха, че не всички съблюдават ограниченията и някои хора не носят маски.

Проблеми с машинното гласоподаване във Варна

Изключително постепенно става обработването на изборните бумаги, когато дойдат в РИК във Варна.

Протоколите от вота във Варна се предават в спортната зала в града. Пред и в залата има скупчване на хора макар противоепидемичните ограничения.

" Хора припадат вътре, блъскат се като ръгбисти. Организацията е доста на равнище ", разяснява един от чакащите пред bTV.

670 са общо секциите на територията на Варненска област, досега към 400 са съумели да подадат своите документи.

По думите на ръководителя на РИК-Варна Велин Жеков към час е нужен единствено за въвеждането на данните от преференциите и данните от машинното гласоподаване.

" Много проблеми имаме с машинното гласоподаване , неточности. Машините са забивали, не са изкарвали разписки, надлежно хора, които са дали своят вот, не са получавала доказателство, че са дали своят вот ", разяснява Жеков пред Българска национална телевизия.

Друго, което бави обработката, във Варна листите са доста дълги , могат да бъдат удвоения брой на мандатите. За Варна мандатите са 15, удвоеният брой - 30. Доста партии са се възползвали, тъй че за Варна протоколът има към 1400 обособени квадратчета, в които се вписват някакви стойности - добави ръководителят на РИК.

От 670 секции 543 са с машинно гласоподаване. Най-голямо комплициране е ставало при преференциите . Около 80% са протоколите в региона на Двореца на културата и спорта, 57% от тях са обработени.

Според извадка все още: ГЕРБ получават 26,50%, следвани от " ИТН " - 20,25%, а за Българска социалистическа партия - 11,36%.

Спиране на тока провокира напрежение измежду членове на СИК-ове в Пловдив

Продължават да се събират изборните протоколи в РИК в Пловдив. В Панаирните покои минава една релативно спокойна нощ, като изключим дребни произшествия.

Председателят на 16 РИК-Пловдив град Илиян Иванов изясни, че голяма част от секционните протоколи са сбъркани поради погрешно преместване на цифровите данни от машинното гласоподаване В секционния протокол, сборуването с цифрите от броенето на хартиените бюлетини и неудовлетворяването на самите контроли.

" Не бих споделил, че ситуацията е извънредно спокойна, защото членовете на СИК-овете, които още не са предали своите протоколи, са извънредно изнервени, защото палатата, в която се намират е студена, порази прекъсване на ток, не може да се отоплява добре. техните претенции са за обезпечаване на храна, топли питиета, одеяла и най-много процесът да върви по-бързо ", сподели още Илиян Иванов.

Снощи към 1.00 ч. в две от палатите спря токът. Около 206 са обработените протоколи от 488.

Напрегната нощ и в Бургас

Напрегната нощ в Бургас. Към 7 ч. тази заран са обработени към 40% от протоколите от общо 759 секции. Данните досега демонстрират 25,5% за обединението ГЕРБ-СДС. " ИТН " печели 17,7%, Българска социалистическа партия - 14%, " Демократична България " - 9,67%. В Бургас за Патриотичната коалиция " Воля " и НФСБ са дали своят вот 4,62%. Въпреки че залата е огромна се позволяват не повече от 100 души по едно и също време в нея.

Първи дойдоха протоколите от Коронавирус секциите и секциите за карантинирани, които бяха обработени в настрана помощение отвън постройката. Забави се идването на протоколите от другите секции.

" Въпреки че протоколът е с 20 огромни листа и макар че хората срещат компликация при отразяването на вота в него, се движим в същите темпове, с които сме се движели при предходни избори. Очакваме да приключим не по-рано от обяд ", изясни ръководителят на РИК Елка Стоянова пред bTV.

Във Велико Търново броенето на бюлетини е по-сложно поради проблем с машинното гласоподаване, който наложи прекъсването на машинния избор в цялата област. Около 30% от протоколите досега са обработени.

Председателят на РИК-Велико Търново Десислава Йонкова сподели, че вотът на хората, дали своят вот с машини през вчерашния ден сутринта, ще бъде зачетен.

" Флашките от машините сега се поставят на устройства на " Информационно обслужване " и резултатът, който е бил досега, до който е работила машината, се зачита. Освен това същият е пренесен на протокола на СИК и тук-там, когато при преписването СИК не е спазила съответния ред, избива контрола, която се открива от РИК, поправя се по методът, по който е в окончателния протокол на машината и по този начин се прави окончателният протокол ", изясни ръководителят на РИК пред Българска национална телевизия.

Има огромно закъснение при обработването на протоколите на секциите, където се е гласувало машинно и с хартиени бюлетини в Русе . Оказа се и, че устройствата в четири секции са били разменени. За казуса се схванало в края на изборния ден, когато номерът на разпечатаната квитанция не отговарял на този на секцията.

Нощта в Стара Загора мина в смут и безпорядък. Такова определение дадоха членовете на секционни изборни комисии. Те изчакват в рейсове, с цел да предадат протоколите си. По информация на NOVA сега реда си чакат 235 номер от 507 изборни секции. Тези, които са съумели да влязат в Районната изборна комисия, споделиха, че и там чакането е дълго.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР